Ερωτήσεις και απαντήσεις με θέμα την ποίηση

Τα κείμενα που θα ακολουθήσουν είναι απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, που μου έθεσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ιγνατίου και δημοσίευσε στο enallactikos.gr την 1η Νοεμβρίου 2016

 

Ερ.  Τί προσφέρει η ποίηση στον άνθρωπο;

Απ. Η ποίηση στον άνθρωπο προσφέρει την κάθαρση, με την έννοια του Αριστοτέλη στον ορισμό της τραγικής ποίησης: «Δι ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν». Εννοώ ότι μέσα από την ποιητική μέθεξη η ψυχή του ανθρώπου απομακρύνεται  από τα γήινα, αφήνει πίσω της τα χοϊκά της  στοιχεία, τα δεσμά δηλαδή που την δένουν με την γη,  και  συνδέεται με το σύμπαν. Είναι δε σύμπαν ό,τι βλέπουμε, αλλά και ό,τι  δεν βλέπουμε. Ό,τι αντιλαμβανόμαστε με τις πέντε αισθήσεις μας, αλλά και σε ό,τι η ενόραση  μάς οδηγεί.  Με όχημα λοιπόν την ποιητική μαγεία ο άνθρωπος αφήνει την ψυχή του ελεύθερη να πετάξει και  να βρεθεί γρήγορα στους χώρους των αγγέλων. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Μέσα από την ποιητική μέθεξη ο άνθρωπος έχει παρά πολλά ακόμη να κερδίσει. Ένα ποιητικό κείμενο, εκτός από μορφή, έχει και περιεχόμενο. Μιλάει, ανακοινώνει και τις περισσότερες φορές φωτίζει σκοτεινά σημεία του κοινωνικού γίγνεσθαι, είτε αυτά αφορούν στο παρελθόν ή στο παρόν. Και, γιατί όχι, και στο μέλλον. Γιατί δεν είναι λίγα τα ποιητικά κείμενα που αποδεικνύονται και προφητικά.

Μέσα από την ποίηση ακόμη ο άνθρωπος αντλεί δύναμη, την δύναμη του ίδιου του ποιητή, που προσπαθεί να μας μυήσει στην αλήθεια του κόσμου, όπως αυτός την αντιλαμβάνεται. Διότι, για να θυμηθούμε την εισαγωγή του βιβλίου μου,: «το πνεύμα του ποιητή γίνεται η δύναμη που, μέσα από μονοπάτια δικής της έκφρασης, τον οδηγεί σε αναζήτηση των κοινών νόμων και κανόνων που διέπουν τον αγώνα ενός λαού  για την έκφραση της πνευματικής και της πολιτιστικής του ταυτότητας».

Επίσης, μέσα από την ποίηση ο άνθρωπος κερδίζει τον λεξιλογικό θησαυρό της μητρικής του γλώσσα. Πλουτίζει το λεξιλόγιό του. Ένα πλήθος εικόνων  δίνει χρώμα στην καθημερινότητά του και μια σειρά ιδεών οξύνει τον νου και την αντιληπτικότητά του.

Ας προχωρήσουμε όμως στην επόμενη ερώτηση, διότι θα μπορούσα να μιλώ για τις ποιητικές δωρεές προς τον κάθε άνθρωπο χωρίς τελεία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s