Όταν η Μήδεια συνάντησε τον Ιάσονα

Όταν η Μήδεια γνώρισε τον Ιάσονα ερωτεύτηκε τρελά τον όμορφο Έλληνα ήρωα. Όλοι οι Έλληνες ήρωες ήσαν όμορφοι, έξυπνοι και γενναίοι.  Αυτά τα χαρίσματα διέκριναν όλους τους αρχαίους Έλληνες, που κρατούσαν από βασιλική γενιά:  παλικαριά, λεβεντιά και ομορφιά.  Το βεβαιώνει άλλωστε  και στο ποίημά του ο ποιητής Εγγονόπουλος, το αφιερωμένο στον μεγάλο επαναστάτη Μπολιβάρ. «Μπολιβάρ, του λέει υμνώντας την παλικαριά του, είσαι ωραίος ως Έλλην».

Ο Ιάσων ήταν γιος του βασιλιά της Ιωλκού Αίσονα και της Πολυμήδης ή Αλκιμέδης. Ανατράφηκε κοντά στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα. Από αυτόν  διδάχθηκε όλα τα αναγκαία, ώστε να καταστεί ικανός να υλοποιήσει το πάγιο ομηρικό αίτημα προς τους ευγενείς: «Αιεν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων».

Όταν επέστρεψε στην Ιωλκό, τον θρόνο του οίκου του είχε σφετερισθεί ο αδελφός του πατέρα του   Πελίας. Η εμφάνιση του Ιάσονα στην Ιωλκό με ένα μόνον σανδάλι, γιατί το άλλο το είχε χάσει στην προσπάθειά του να περάσει τον ποταμό, φόβισε τον Πελία, ο οποίος ζήτησε από τον ανεψιό του να πάει στην Κολχίδα και να φέρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ο νεαρός Ιάσων έπρεπε να κάνει αυτόν τον άθλο, για να αποδείξει στον κύκλο του ότι πλέον είχε ανδρωθεί, ότι είχε θάρρος και ηρωισμό,  αρετές που αρμόζουν σε γόνους βασιλικών οικογενειών.

Για την επιτυχία του ταξιδιού προσέτρεξαν στο πλευρό του όλοι οι σπουδαίοι και ονομαστοί ήρωες της εποχής του, μεταξύ των οποίων ήσαν ο Ηρακλής και ο Ορφέας. Ακόμη και η θεά Αθηνά προσέτρεξε από τα Ολύμπια δώματα στην Ιωλκό, για  να διδάξει τον Άργο πώς θα φτιάξει την περίφημη Αργώ, πλοίο ικανό να αντέξει στο δύσκολο ταξίδι. Αλλά εκείνη που με αυτοθυσία στήριξε με πολλούς τρόπους τον Ιάσονα ήταν η κόρη του Αιήτη, του βασιλιά της Κολχίδας και κατόχου του χρυσόμαλλου δέρατος, Μήδεια. Η Μήδεια, γυναίκα μυστήριο, γυναίκα μάγισσα,   για χάρη του  Έλληνα ήρωα έβαλε σε εφαρμογή τις μαγικές της γνώσεις, προκειμένου ο άνδρας της καρδιάς της  να επιτύχει τον σκοπό του. Γιατί τελικά ο έρωτας αποδεικνύεται πιο δυνατός και από τα μάγια.

Η Μήδεια και ο Ιάσων συναντήθηκαν στον ναό της Εκάτης. Η Μήδεια λέγεται ότι ήταν ιέρεια της χθόνια αυτής σεληνιακής θεότητας. Δικαιολογείται λοιπόν η παρουσία της στον ναό. Ο Ιάσων όμως πώς βρέθηκε εκεί;  Να υποθέσουμε πως πήγε σκόπιμα  στον ναό, ώστε να γοητεύσει την Μήδεια και να  την πείσει να τον βοηθήσει; Σημασία έχει πάντως ότι η κόρη του Αιήτη  κεραυνοβολήθηκε  από έρωτα για τον γιο του Αίσονα και αυτό απετέλεσε την αιτία μιας αιματοβαμμένης ερωτικής ιστορίας.

Ο  Αιήτης ζήτησε από τον Ιάσονα να  εκτελέσει δυο άθλους προκειμένου να του δώσει  το χρυσόμαλλο δέρας. Πρώτα, του ζήτησε να ζέψει δύο άζευτους μέχρι εκείνη τη στιγμή ταύρους με χάλκινα πόδια, που έβγαζαν φλόγες από τα ρουθούνια τους, δώρο του Ηφαίστου. Στην συνέχεια του ζήτησε να οργώσει με αυτούς τους χάλκινους ταύρους ένα χωράφι και να το σπείρει με τα δόντια του δράκου που είχε σκοτώσει ο Κάδμος στη Βοιωτία, τα μισά από τα οποία είχε δώσει ο Κάδμος στον Αιήτη. Σκοπός και των δύο άθλων ήταν η εξόντωση του Ιάσονα.

Η Μήδεια όμως του έδωσε μιαν αλοιφή που είχε φτιάξει από  ένα βότανο που είχε φυτρώσει από το αίμα της πληγής του Προμηθέα, το προμήθειον. Με αυτό ο Ιάσονας, αφού πρώτα  προσευχήθηκε στην Εκάτη,  άλειψε το σώμα του και τα όπλα του και παρέμεινε προστατευμένος για εικοσιτέσσερις ώρες -τόσο διαρκούσε η δύναμη της αλοιφής. Έτσι, προμήθειο και προσευχή τον προφύλαξαν από τις πύρινες ανάσες και τα χάλκινα πόδια των ταύρων, ώστε να μπορέσει να τους περάσει τον ζυγό.

Ακολούθως η Μήδεια αποκάλυψε στον Ιάσονα ότι μόλις έσπερνε τα δόντια του δράκου, θα φύτρωναν αμέσως οπλισμένοι πολεμιστές, που θα επεδίωκαν να τον σκοτώσουν, όπως είχε συμβεί και με τον Κάδμο στην Αρεία πηγή. Τον συμβούλευσε λοιπόν να κάνει ό,τι και ο Κάδμος: να ρίξει μια πέτρα ανάμεσα στους πολεμιστές που «έσπειρε», οπότε αυτοί, «οι σπαρτοί»,  θα αλληλοσκοτώνονταν θεωρώντας ότι κάποιος από τους ίδιους την έριξε.

Με τις συμβουλές της Μήδειας ο Ιάσονας πέτυχε και τους δυο άθλους. Αλλά  όταν παρουσιάστηκε στον Αιήτη και του ζήτησε το δέρας, ο βασιλιάς αθέτησε την υπόσχεσή του. Την νύχτα μάλιστα προσπάθησε να κάψει  την Αργώ, και τους Αργοναύτες.  Ο Ιάσονας λοιπόν ώφειλε να πάρει το δέρας μόνος του. Πράγμα πολύ δύσκολο, γιατί το  φύλαγε ακοίμητος δράκος. Τον βοήθησε όμως η  Μήδεια, η οποία με τα μαγικά της κόλπα   αποκοίμισε τον ακοίμητο δράκο. Άφοβα τότε ο Ιάσων πλησίασε, ξεκρέμασε το Χρυσόμαλλο Δέρας από το δέντρο, όπου ήταν κρεμασμένο, και το πήρε μαζί του μαζί με την πολύτιμη γι αυτόν Μήδεια.  Αλλά δεν ήσαν μόνον αυτά που έκανε η κόρη του Αιήτη για χάρη του. Όταν ο Αιήτης κατεδίωξε το ζευγάρι με πλοίο,  η Μήδεια έσφαξε τον αδελφό της  Άψυρτο, τον κομμάτιασε και πετούσε ένα-ένα τα κομμάτια του στην θάλασσα. Με αποτέλεσμα  ο Αιήτης να καθυστερήσει, προκειμένου να περισυλλέξει τα κομμάτια του γιου του και να τον θάψει. Έτσι οι Αργοναύτες διέφυγαν.

Όταν οι Αργοναύτες με το ζευγάρι έφτασαν στην Κρήτη, η Μήδεια πάλι τρέλανε με ξόρκια και μάγια τον γίγαντα Τάλω, ώστε να σχίσει τη φλέβα του αστραγάλου του, κέντρο της δύναμής του, πάνω σε βράχο. Κατά άλλη εκδοχή τον έπεισε  πως, αν την αφήσει να του τραβήξει έξω το καρφί που συγκρατούσε το αίμα της φλέβας, θα γινόταν αθάνατος. Ο Τάλως συμφώνησε και αυτό ήταν το τέλος του. Μπόρεσαν όμως οι Αργοναύτες να αποβιβαστούν και να διανυκτερεύσουν με ασφάλεια στο νησί.

Όταν οι Αργοναύτες επέστρεψαν στην Ιωλκό η Μήδεια πάλι με τα  μαγικά της κόλπα έπεισε τον Πελία  ότι για να ξαναγίνει νέος θα έπρεπε οι κόρες του να τον σκοτώσουν τη νύχτα που θα κοιμόταν, να τον κομματιάσουν και να τον βράσουν με τα φάρμακα που θα τους έδινε. Οι θυγατέρες του τότε με εντολή του κατέσφαξαν τον γέροντα Πελία προσδοκώντας τη μετατροπή του σε νέο. Η ίδια με το πρόσχημα πως έπρεπε  να προσευχηθεί στην Εκάτη με πυρσούς, ανέβηκε στο πιο ψηλό δώμα του παλατιού και στην κολχική γλώσσα έστειλε μήνυμα για να μπουν οι Αργοναύτες στην πόλη. Παρόλα αυτά όμως ούτε ο γέροντας Πελίας έγινε παλικάρι ούτε ο Ιάσων πήρε πίσω τον θρόνο του πατέρα του, αφού μετά το φονικό δεν  μπορούσε να μείνει εκεί ούτε ο ίδιος ούτε η Μήδεια. Στον θρόνο ανέβηκε  ο γιος του Πελία.

Με όλα αυτά που έκανε η Μήδεια για χάρη του Ιάσονα, έπεισε τον ήρωα να την παντρευτεί. Τον γάμο τους τέλεσε κρυφά η βασίλισσα των Φαιάκων Αρήτη, επειδή ο σύζυγός της βασιλιάς Αλκίνοος υποσχέθηκε στους διώκτες της Μήδειας Κόλχους να τους την παραδώσει, αν δεν είχε ακόμη δεθεί ερωτικά με τον Ιάσονα. Γι αυτό γάμος και ένωση επισπεύσθηκαν.  Ο γάμος τους έγινε  στο σπήλαιο της Μάκριδος στη Σχερία, που έκτοτε θεωρούνταν ιερό της Μήδειας.  Σύμφωνα με μεταγενέστερη εκδοχή, οι γάμοι τελέστηκαν στην Κολχίδα, όπου παρέμεινε ο Ιάσονας για τέσσερα χρόνια πριν τελέσει τους άθλους του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s