Κύκλωπες  Ι.

Οι Κύκλωπες  μας είναι γνωστοί ως αρχέγονες θεογονικές δυνάμεις, αρχέγονες οντότητες του κόσμου από την ελληνική μυθολογία. Το όνομά τους έλαβαν  από τη σύνθεση των λέξεων κύκλος και οφθαλμός που προσδιορίζουν ανθρωπόμορφο  ον με ένα μόνο μάτι στρογγυλό στο μέσον του μετώπου, ανάμεσα στα φρύδια. Θα  γνωρίσουμε πρώτα τους γιους του Ουρανού και της Γαίας.  Ήσαν τρεις με  εκφραστικά ονόματα, όπως Βρόντης,  Στερόπης και Άργης. Αυτοί  ήσαν  γεμάτοι οίηση και διακρίνονταν για πνεύμα εριστικό.  Όπως λέει και ο ποιητής της Θεογονίας, οι κύκλωπες του Ουρανού και της Γαίας σε όλα τα άλλα ήσαν όμοιοι με τους θεούς, διέφεραν μόνον στο ότι στο μέσον του μετώπου τους αντί για δύο υπήρχε ένα μοναδικό  μάτι στρογγυλό.

Κείμενο

Γείνατο δ’ αὖ Κύκλωπας ὑπέρβιον ἦτορ ἔχοντας,

Βρόντην τε Στερόπην τε καὶ Ἄργην ὀβριμόθυμον,

οἳ Ζηνὶ βροντήν τ’ ἔδοσαν τεῦξάν τε κεραυνόν.

οἱ δ’ ἤτοι τὰ μὲν ἄλλα θεοῖς ἐναλίγκιοι ἦσαν,

μοῦνος δ’ ὀφθαλμὸς μέσσῳ ἐνέκειτο μετώπῳ.

Κύκλωπες δ’ ὄνομ’ ἦσαν ἐπώνυμον, οὕνεκ’ ἄρά σφεων

κυκλοτερὴς ὀφθαλμὸς ἕεις ἐνέκειτο μετώπῳ.

ἰσχὺς δ’ ἠδὲ βίη καὶ μηχαναὶ ἦσαν ἐπ’ ἔργοις.

Απόδοση

Και τους Κύκλωπες εγέννα (η Γαία) με την άτρομη καρδιά,

τον Στερόπη και τον Βρόντη και τον Άργη ορμητικό,

που βροντή στον Δία δώσαν και έφτιαξαν τον κεραυνό.

Τούτοι βέβαια σε όλα τα άλλα ήσαν όμοιοι των θεών,

Κύκλωπες μονάχα ήσαν, όπως λέει και το όνομα,

μια και είχαν ένα μάτι κυκλικό στο μέτωπο

κι αντοχή και ορμή και τρόπο είχανε στα έργα τους.

Η Γαία είχε προφητεύσει στον Ουρανό ότι κάποτε θα χάσει την βασιλεία από ένα από τα παιδιά του. Επειδή όμως η εξουσία είναι πιο γλυκειά από την πατρότητα, ο Ουρανός, όπως έκανε και με όλα τα παιδιά του, μόλις γεννήθηκαν, τους έδεσε και τους τρεις  και τους έριξε στον Τάρταρο, τόπο σκοτεινό στα έγκατα της γης που απέχει από την επιφάνειά της  τόσο όσο η γη από τον ουρανό. Τους  Κύκλωπες και τα άλλα παιδιά του Ουρανού και της Γαίας ελευθέρωσε από τα Τάρταρα  ο τολμηρός Κρόνος, επειδή τον βοήθησαν να ακρωτηριάσει τον Ουρανό, να τον απομακρύνει από την εξουσία και να αναλάβει αυτός στο εξής την βασιλεία του σύμπαντος κόσμου.  Αμέσως όμως  ο κυρίαρχος Κρόνος και οι Τιτάνες από φόβο προς την δύναμη του σώματος, αλλά και την ευστροφία του μυαλού τους τούς φυλακίζουν και πάλι στα Τάρταρα. Ήρθε όμως η εποχή να χάσει και ο Κρόνος την εξουσία του από έναν δικό του γιο, τον Δία, όχι όμως αναίμακτα. Η μετάβαση της εξουσίας  από τον Κρόνο στον Δία  πληρώθηκε με αιματηρές  και πολυετείς μάχες.  Στον αγώνα αυτόν, η Γη προφήτευσε στον Δία ότι θα νικήσει, αν έχει μαζί του ως συμμάχους τους Κύκλωπες, που ήταν φυλακισμένοι στον Τάρταρο και τους φρουρούσε ένα τερατώδες ον, ο Κάμπης. Ο Ζευς σκοτώνει τον Κάμπη και ελευθερώνει τους τρεις Κύκλωπες. Έτσι οι Κύκλωπες ξαναείδαν πάλι το φως του κόσμου και από χαρά και ευγνωμοσύνη δώρισαν στον Δία  τη βροντή, την αστραπή και τον κεραυνό,  τα όπλα, με τα οποία οι νέοι θεοί νίκησαν την παλαιά φρουρά και κυριάρχησαν στην γη. Στον Ποσειδώνα επίσης χάρισαν  την τρίαινα και στον Άδη το κράνος, την «κυνήν ή κυνέην», την οποίαν ο Άδης φόρεσε και έκτοτε έμεινε αόρατος από τους θνητούς και κανείς δεν μπόρεσε ούτε μπορεί να δει ή να προβλέψει τον θάνατο.  Στην Άρτεμη χάρισαν το αλάθευτο κυνηγητικό της τόξο, με το οποίο γύριζε στα βουνά. Οι Κύκλωπες έφτιαξαν ακόμη και ένα σιδερένιο παραπέτασμα, για να μη βλέπουν οι Τιτάνες τη λάμψη του κεραυνού, καθώς και ένα βωμό, που οι θεοί ορκίζονταν πάνω σε αυτόν, πριν να βαδίσουν εναντίον των εχθρών τους. Αυτός ο βωμός τοποθετήθηκε αργότερα πάνω στα άστρα, σαν ενθύμιο γι αυτό το γεγονός. Τα όπλα και τα δώρα, με τα οποία οι Κύκλωπες   ευχαρίστησαν τους θεούς του Ολύμπου τα κατασκεύασαν στα εργαστήρια του Ηφαίστου, στην Αίτνα, στην Λήμνο, ή και κάπου αλλού πάντα υπό την επίβλεψη του Ηφαίστου. Ο Ζευς με την σειρά του, όταν ήλθε  στην εξουσία, τους ανέθεσε την φύλαξη των Τιτάνων στα Τάρταρα.

Οι Κύκλωπες όμως δεν ήσαν αθάνατοι. Γι αυτό μπόρεσε και τους σκότωσε ο Απόλλων για να εκδικηθεί τον Δία για τον θάνατο του γιου του Ασκληπιού. Χάρη στις ιατρικές ικανότητές του ο Ασκληπιός, ο οποίος είχε δάσκαλο στην ιατρική τον θεό και πατέρα του Απόλλωνα, είχε επαναφέρει στην ζωή πολλούς νεκρούς.  Αυτήν την παρέμβαση του Ασκληπιού στην ζωή και τον θάνατο ο Ζευς θεώρησε ασέβεια προς την δική του δύναμη  και για τιμωρία τον κεραυνοβόλησε με τους κεραυνούς που του προμήθευαν οι Κύκλωπες.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s