Εργασία και δουλεία

Ι.  Ας προσεγγίσουμε εννοιολογικά τις λέξεις: εργάζομαι και δουλεύω.

Εργάζομαι: ρήμα παράγωγο από τη λέξη έργ-ον που θα πει προσπάθεια. Συγκεκριμένα σημαίνει: την με αδιάκοπη ροή κίνηση προς την γη. Δηλαδή, η ρίζα εργ- δηλώνει την ανθρώπινη προσπάθεια που ρέει αδιάκοπα προς την γη.

Γιατί προς την γη;

Διότι ο άνθρωπος, από την στιγμή που έλαβε συνείδηση της ύπαρξής του και της αντικειμενικής του πραγματικότητας αντιλήφθηκε ότι έχει δυο υποστάσεις. Η μία υπόστασή του απαρτίζεται από χοϊκά στοιχεία, δηλαδή από στοιχεία της γης.  Είναι αυτά, τα οποία πρωτίστως πρέπει να εξυπηρετήσει για να επιβιώσει. Η άλλη του υπόσταση απαρτίζεται από θεϊκά στοιχεία, αυτά τα οποία τον ωθούν να δημιουργεί. Κατά συνέπεια ο άνθρωπος πρώτα στράφηκε στη γη, για να πάρει από αυτήν τα αναγκαία της επιβίωσης του, όχι ως δώρο ούτε ως αμοιβή, αλλά ως κατάκτηση μετά από προσπάθεια και αγώνα.

Η εξ ενστίκτου στροφή του ανθρώπου προς την γη για ανεύρεση των αναγκαίων για την επιβίωσή του σήμαινε απώλεια ενός μέρους της ελευθερίας του.  Ολοκληρωτικά ελεύθερος θα ήταν ο άνθρωπος,  αν δεν είχε ανάγκες. Αν δεν πεινούσε, δεν διψούσε, δεν ασθενούσε. Από την στιγμή που έχει ανάγκες που χρήζουν θεραπείας, για να τις ικανοποιήσει, στερείται ένα μέρος από την ανεξαρτησία του. Διατηρεί όμως την ελευθερία να κατευθύνει ο ίδιος τις δυνάμεις του πνευματικές και σωματικές, όπου κρίνει ότι ικανοποιούνται τόσο τα χοϊκά του στοιχεία, όσο και τα πνευματικά του. Αυτό γίνεται μόνον με την εργασία.

Η λέξη έργ-ον, το ρήμα εργάζομαι, τα ουσιαστικά εργασία, εργάτης κ.τ.ο. θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δημιουργήθηκαν από τη στιγμή που ο  άνθρωπος άνοιξε τα μάτια του στον κόσμο, απέκτησε συνείδηση της πραγματικότητας τόσο της δικής του όσο και της κοινωνικής και ανασκουμπώθηκε να παλέψει με τα στοιχεία της φύσεως, ως υπόθεση ζωής και θανάτου

Δουλεύω: παράγεται από την λέξη δούλ-ος. Η λέξη ανιχνεύτηκε στις πινακίδες της γραμμικής γραφής Β’, των μυκηναϊκών και μινωικών χρόνων. Αποκωδικοποιήθηκε  από τους Τσάντγουικ και Βέντρις που την απέδωσαν με την μορφή: doelo/a ή doero/a. Σημαίνει: μεγάλη συσσώρευση δύναμης που ρέει και κατευθύνεται σε περιορισμένο και καθορισμένο εκ των προτέρων  χώρο. Άρα ο δούλος δεν έχει περιθώρια επιλογής.  Πιέζεται τόσο  από τις ανάγκες του εκ φύσεως, αλλά επίσης από ανώτερές του δυνάμεις, οι οποίες του  καθορίζουν το ποσόν και το ποιόν της δράσης του, κατά συνέπεια και της βιωτής του. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο άνθρωπος αυτός έχει περιέλθει σε κατάσταση δουλείας.

Οι λέξεις: δούλος, δουλεύω, δουλεία, δουλοσύνη είναι έννοιες που δημιουργήθηκαν από την στιγμή που ο άνθρωπος περιήλθε στην κατάσταση της δουλείας. Διότι κανείς δεν γεννιέται δούλος. Οι συγκεκριμένες λέξεις και έννοιες δημιουργήθηκαν από την εποχή που διασαλεύτηκε η κοινωνική ισορροπία ανάμεσα στους ανθρώπους.

Για την δουλεία και τους δούλους έχω δημοσιεύσει στο ιστολόγιο στο παρελθόν και όποιος επιθυμεί, είναι εύκολο να το βρει και να το διαβάσει.   Σε αυτό το άρθρο θα γίνει αναφορά στην εργασία.

Η εργασία ως έννοια και ως δράση υπάρχει, επειδή υπάρχει και ο άνθρωπος. Ανταποκρίνεται τόσο στη χοϊκή του διάσταση, αφού μέσω αυτής προσπορίζεται τα προς το ζειν,  όσο και  στη θεϊκή του φύση, γιατί ικανοποιεί  την έμφυτη ανάγκη του  για δημιουργικότητα. Έτσι με την εργασία ο άνθρωπος είναι και ένας δημιουργός, με την έννοια που ορίζεται στον Όμηρο. Δημιουργός είναι αυτός που εργάζεται, μοχθεί, κοπιάζει σωματικά και πνευματικά όχι μόνο για το δικό του όφελος, αλλά και για το κοινό καλό, για το καλό του δήμου, του λαού. Διότι η έννοια δημιουργία αυτό ακριβώς δηλώνει την συσσωρευμένη δύναμη της ψυχής και του πνεύματος που  ρέει αενάως και εκδηλώνεται σε συγκεκριμένο χώρο στη γη, αλλά προς όφελος όλων.

Η διαδικασία της εργασίας αποτελείται από τρία αναγκαία στοιχεία:

1) την ενέργεια του ανθρώπου που επιδιώκει ορισμένο σκοπό, αυτή είναι η καθαρώς εννοούμενη εργασία,

2) το φυσικό αντικείμενο προς το οποίο κατευθύνεται η ενέργεια του ανθρώπου ή,όπως το ονομάζουμε,το αντικείμενο της εργασίας,

3) τα μέσα, τα εργαλεία με τη βοήθεια των οποίων ο άνθρωπος ασκεί την ενέργειά του επάνω στο αντικείμενο της εργασίας.

Η εργασία δέον να θεωρείται ως η πρωταρχική και βασική προϋπόθεση της ανθρώπινης ζωής, γιατί όχι μόνο παρέχει στον άνθρωπο τα μέσα της ύπαρξής του, αλλά δημιουργεί και τον ίδιο τον άνθρωπο. Με την εργασία ο άνθρωπος κατάφερε να αποσπασθεί από το ζωικό βασίλειο. Ένα από τα ουσιώδη χαρακτηριστικά, που ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από το ζώο, είναι ότι το τελευταίο χρησιμοποιεί μόνο έτοιμα προϊόντα, όπως του τα προσφέρει η φύση, ενώ ο άνθρωπος με την εργασία του αναγκάζει τη φύση να τον υπηρετήσει, να του δώσει όσα και όποτε αυτός θέλει υποτάσσοντάς την έτσι στις ανάγκες του.

Η ανθρώπινη κοινωνία από τα πρώτα της βήματα έχει άμεσο σύνδεσμο με την εργασία, τόσο στον αγώνα για τη συντήρησή της, όσο και στην πρωτόγονη οικονομική της δράση. Ακόμη, ο κοινοβιακός της χαρακτήρας και ο κοινοβιακός τρόπος ζωής της γέννησε τα ισχυρά κοινωνικά αισθήματα, που αποτέλεσαν τη βάση για τις κατοπινές μεγάλες κατακτήσεις του ανθρώπου.

Μέχρι όμως να διασαλευτεί η κοινωνική ισορροπία, δουλεία δεν υπήρχε, υπήρχαν άνθρωποι που εργάζονταν να ζήσουν, ζούσαν όλοι μαζί,  ζούσαν όλοι για όλους, με σκοπό  να κάνουν την ζωή τους καλύτερη.

Η σοσιαλιστική ιδεολογία σε σχέση προς τον καπιταλισμό προτείνει έναν ανώτερο τύπο κοινωνικής οργάνωσης της εργασίας, μια νέα πειθαρχία στην ανθρώπινη δράση, που στηρίζεται στη συνειδητή, στην ελεύθερη προσφορά της εργασίας από τους ίδιους τους ανθρώπους. Η κατάργηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της εκμετάλλευσης και η μετάβαση στο σοσιαλισμό θα δημιουργήσει στον εργάτη την πεποίθηση ότι εργάζεται για τον εαυτό του και για την κοινωνία και όχι για τον καπιταλιστή ή το γαιοκτήμονα.  Συνεπώς, ο σοσιαλισμός και η εργασία βρίσκονται σε δημιουργική και συνεχή διαπλοκή.

2 Σχόλια

  1. πάντα δημιουργική και μεστή, όπως πάντα Χρύσα μου.

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s