Κένταυροι και Καρεκλοκένταυροι

 

Οι Κένταυροι  ήσαν  ανθρωπόμορφα ζώα, όπως ο Μινώταυρος (άνθρωπος ταύρος) στην Κρήτη, ο Κέκρωψ ή ο Εριχθόνιος (άνθρωπος φίδι) στην Αθήνα, οι Σιληνοί (ανθρωπόμορφα όντα με ουρά αλόγου).  Οι φυλή των Κενταύρων ήσαν άνθρωποι από την μέση και πάνω, άλογα από την μέση και κάτω.  Γεννήτοράς τους ήταν ο Κένταυρος, ο οποίος γεννήθηκε από τον βασιλιά των Λαπιθών Ιξίονα που ζευγάρωσε με ένα ομοίωμα της Ήρας από σύννεφο.  Θεωρούνται δαιμονικές οντότητες και χαρακτηρίζονται ως ορμητικοί, βίαιοι, άξεστοι, λάγνοι και μέθυσοι. Μισούσαν τους ανθρώπους και επιδίωκαν να τους κάνουν κακό με όποιον τρόπο μπορούσαν.  Ανάμεσα σε αυτήν την  εχθρική προς τους ανθρώπους φάρα υπήρχαν και δύο φιλικοί προς τους ανθρώπους. Αυτοί ήσαν ο Φόλος, ο καλόκαρδος φίλος του Ηρακλή, και ο σοφός Χείρων, ο οποίος υπήρξε ονομαστός δάσκαλος, παιδαγωγός και ιατρός. Υπήρξε δάσκαλος όλων των μεγάλων ηρώων, όπως του Ιάσονα, του Ηρακλή, του Αχιλλέα και άλλων σπουδαίων της εποχής. Ως διδάσκαλος τους όπλισε με όλα τα απαραίτητα εφόδια, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά, για να  επιτύχουν την ηθική και πνευματική υπεροχή και να καταξιωθούν ως ήρωες. Να προσθέσω ακόμη ότι από τους Κενταύρους μόνον ο Χείρων διέθετε και χέρια, ενώ οι άλλοι δεν είχαν παρά μόνο τα τέσσερα άκρα του ίππου.

Η φυλή των Κενταύρων ζούσε κυρίως στις ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, στο Πήλιο. Λιγότεροι κατοικούσαν στην Αρκαδία και στο Ακρωτήριο Μαλέας. Ο λαός των Λαπιθών πάντως που ζούσε στην Θεσσαλία τούς θεωρούσε εχθρούς και ήσαν σε διαρκή πόλεμο μαζί τους. Τους Κενταύρους αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν πολλοί ήρωες. Η Αταλάντη σκότωσε δύο από αυτούς, διότι επιχείρησαν να την βιάσουν. Ο Ηρακλής σκότωσε αρκετούς από αυτούς, όταν του επιτέθηκαν στην Αρκαδία. Ακόμη σκότωσε και τον Κένταυρο Νέσσ0, όταν αυτός προσπάθησε να βιάσει την Διηάνειρα. Αντιμέτωποι με τους Κενταύρους ήλθαν επίσης ο Πηλεύς, ο Θησεύς, ο Νέστωρ. Τελικά χρειάστηκε να συμμαχήσουν όλοι οι ήρωες μαζί και με την βοήθεια των Λαπιθών κατάφεραν να τους εξοντώσουν σχεδόν όλους σε μια μακρόχρονη μάχη, που έμεινε γνωστή στην πρωτοϊστορία ως Κενταυρομαχία.

Στην εποχή μας Κένταυροι δεν υπάρχουν. Έχουν όμως ριζώσει στον τόπο μας κάτι καρεκλοκένταυροι, που δεν διανοούνται  να σηκωθούν από τις πολιτικές τους καρέκλες. Κυκλοφορούν μαζί με αυτές σφηνωμένες στα πισινά τους από  φόβο μη τις χάσουν, αν αποφασίσουν να τις αφήσουν έστω και για λίγο.  Αναρωτιέμαι πώς αλλάζουν εσώρουχα ή πώς πάνε στην τουαλέτα. Δύο περίπου αιώνες τα ίδια και τα ίδια τζάκια λυμαίνονται αυτόν τον τόπο και οι καρέκλες της πολιτικής  φτιάχτηκαν  γι αυτούς και τους διαδόχους τους. Ξέρω τι θα μου πείτε. Παχυλοί μισθοί, παχυλότερες  μίζες, υψηλές γνωριμίες, ισχυρές διαπλοκές με την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία, βόλεμα των οικείων,  εξυπηρετήσεις προς στους ημετέρους, χειροκρότημα και προσκύνημα από ψεκασμένους  ηλίθιους. Έτσι νομίζουν οι φελλοί ότι, επειδή επιπλέουν, είναι κάποιοι.  Γι αυτό, όπως ίσχυε τον Μεσαίωνα για τους ευγενείς, διεκδίκησαν ασυλία για κάθε παρανομία και αυθαιρεσία τους. Ε, τέτοιες καρέκλες αφήνονται; Ούτε για τσίσα.  Με προμετωπίδα ένα πτυχίο,  συνεπικουρούμενο και από κάποιες σπουδές στο εξωτερικό, ανεπάγγελτοι, δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, μετέτρεψαν την πολιτική, το ύψιστο κοινωνικό λειτούργημα, σε επάγγελμα, για να αποδειχθούν τελικά άχρηστοι και ανίκανοι να λύσουν πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, ικανότατοι όμως στο να επιλύουν τα δικά τους και να υπερπλουτίζουν εις βάρος των πολλών. Γι αυτό και φρόντισαν να κατέχουν το βουλευτιλίκι (πώς ταιριάζει με το ξευτιλίκι) ες αεί δημιουργώντας στρατιές πελατών ξεπουλημένων στα ρουσφέτια τους.

Στην εποχή των Κενταύρων στην Ελλάδα ενώθηκαν όλοι οι ήρωες της γης, για να απαλλαγούν από αυτούς τους μισάνθρωπους δαίμονες. Στην εποχή μας, στην Ελλάδα, που μάγκες δεν υπάρχουν πια γιατί τους πάτησε το τρένο,  μήπως να προσπαθήσουμε εμείς  ενωμένοι να σώσουμε τους εαυτούς μας από την αυθαιρεσία, την αδικία, τον φασισμό και την ανομία της εξουσίας των καρεκλοκενταύρων;

Αυτό κι αν θα ήταν μεγάλη μαγκιά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s