Καυδιανά δίκρανα

Το Καύδιον (λατ. Caudium) ήταν ιταλική πόλη, πρωτεύουσα της φυλής των Σαμνιτών Καυδίνων. Βρισκόταν στα σύνορα της Καμπανίας στην Αππία οδό μεταξύ Βενεβέντου και Καπύης κάτω από το όρος Ταμπούρνο. Στη θέση του Σαμνιτικού Καυδίου σήμερα βρίσκεται το χωριό Μοντεζάρκιο (Montesarchio).

Στην μακρόχρονη ιστορία του το Καύδιον ήταν ανεξάρτητη πόλη και είχε αναπτύξει ένα πολιτισμό και μια δράση, για τα οποία αισθανόταν υπερήφανη.  Αλλά, επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα,  κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους το Καύδιον κατελήφθη από τα ρωμαϊκά στρατεύματα και έγινε πόλη της ρωμαϊκής ισοπολιτείας. Αργότερα προσαρτήθηκε στη Φαλερνία φυλή. Η πόλη  επιβίωνε μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Κοντά στην πόλη υπήρχε μια στενωπός γνωστή με το όνομα «Καυδιανά δίκρανα» (Furcae Caudinae στα λατινικά). Η στενωπός αυτή βρισκόταν ανάμεσα σε δύο βουνά της οροσειράς των Σαμνιτικών Απεννίνων. Πρόκειται για το βουνό Σαουκόλι (708 μέτρα ύψος) στο βορρά, όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό Αρπάγια, και το βουνό Βέτσιο (870 μέτρα ύψος) στο νότο. Ανάμεσα από τα δύο βουνά  διερχόταν η Αππία οδός.

Κατά τον Δεύτερο Σαμνιτικό Πόλεμο το 321 π.Χ.  στο στενό αυτό ο ρωμαϊκός στρατός στην προσπάθειά ου να καταλάβει το Καύδιον και να το ενσωματώσει στις κατακτήσεις του, ώστε να ελέγχει την Αππία οδό, το πέρασμα δηλαδή, υπέστη δεινή ήττα. Τότε οι κάτοικοι του Καυδίου με επικεφαλής τον Σαμνίτη στρατηγό Πόντιο Ερέννιο, για να ταπεινώσουν τους Ρωμαίους υποχρέωσαν τον Ρωμαϊκό στρατό μαζί και τους δύο υπάτους που ήταν επικεφαλής, να περάσουν κάτω από έναν ζυγό σε σχήμα Π, φτιαγμένο από τρία δόρατα. Από το οικόσημο της πόλης συνάγεται ότι οι στρατιώτες υποχρεώθηκαν να περάσουν κάτω από το δίκρανο με πλήρη εξάρτυση και με δεμένα χέρια.

Με το γεγονός της ταπείνωσης του ρωμαϊκού στρατού από την φυλή των Σαμνιτών συνδέεται ιστορικά η φράση «Καυδιανά δίκρανα». Περνώ μέσα από τα καυδιανά δίκρανα λέγεται για όποιον αναγκάζεται να υποστεί ταπεινώσεις.

Όλα καλά. Εμείς οι Έλληνες γιατί υφιστάμεθα τόσες ταπεινώσεις, γιατί πρέπει πάντοτε να περνάμε μέσα από «Καυδιανά δίκρανα»; Σε τι φταίμε τέλος πάντων;  Γιατί σίγουρα φταίμε. Αλλά πού,  πώς, σε τί;

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι φταίμε επειδή τους ψηφίζουμε και θα έχουν δίκιο. Όμως, πόσες  άλλες επιλογές υπάρχουν. Είναι γνωστόν πλέον ότι όσοι διεκδικούν την ψήφο μας είναι όργανα της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας.  Αυτοί τους προωθούν, αυτοί πληρώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία, αυτοί σαν τους τροχονόμους ρυθμίζουν και την διακίνηση των ιδεών. Στο λαό λοιπόν, σε μας, τί απομένει να κάνουμε; Η εύκολη απάντηση είναι να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους και όταν λέω σε όλους, κυριολεκτώ. Όμως αυτό λύνει το πρόβλημα;΄ Πάλι ο πολιτικός στίβος δεν  μένει σε αυτούς να παίζουν μπάλα όπως θέλουν;  Βέβαια στην πρώτη περίπτωση έχουν την δικαιολογία της ψήφου και μέσω αυτής της δικαίωσης κατά κάποιον τρόπο.  Στην δεύτερη περίπτωση έχουν αυτό που ούτως ή άλλως έχουν. Το πάνω χέρι.  Λέτε να ντραπούν για την ανθρωπιστική τους γύμνια;  Να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο;

Τί να κάνουμε λοιπόν; Το προφανές. Να μείνουμε στο παιχνίδι και να μην πάψουμε να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας. Αλλά να γνωρίζουμε με σαφήνεια τί συμβαίνει ακριβώς και τί παιχνίδια παίζονται εις βάρος μας και να είμαστε πάντοτε ετοιμοπόλεμοι. Που σημαίνει: να μην τους πιστεύουμε, να μην τους προσκυνάμε, να αντιδρούμε στις αντιλαϊκές  αποφάσεις τους, να μην μπαίνουμε κάτω από τη σημαία κανενός κόμματος και πάνω από όλα να είμαστε ενωμένοι εναντίον τους. Το διαίρει και βασίλευε ωφέλησε πάντοτε τους άλλους και όχι εμάς.

Γι αυτό πάντοτε πρέπει να θυμόμαστε τους Ρωμαίους. Τι κι αν οι Ρωμαίοι πέρασαν τα «Καυδιανά δίκρανα» με σκυμμένο το κεφάλι και τα χέρια δεμένα; Στο τέλος αυτοί ήσαν οι νικητές, γιατί ήσαν ενωμένοι σταθερά στον στόχο τους, της τελικής νίκης. Διότι, όπως λέει και ο Δημοσθένης: Προς γαρ το τελευταîον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται.

 

 

 

 

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Posted by timgian2013 on Απρίλιος 26, 2013 at 6:41 μμ

    Ένα ιστορικό γεγονός,Χρύσα μου, που ομολογώ δεν το είχα υπόψη μου.Με προβλημάτισε έντονα ο παραλληλισμος με τα τεκταινόμενα σήμερα στην πατρίδα μας και δεν διστάζω να πω οτι δεν βρηκα απάντηση στο ερώτημα γιατι οι Έλληνες διαρκώς περνάμε από τα:» Καυδιανά δίκρανα».Αν εσύ βρεις την απάντηση , περιμενω να με ενημερωσεις.

    Απάντηση

  2. Γιατί τα «Δίκρανα» αντί να τα κατευθύνουμε εκεί που πρέπει, συνεχώς τα λαδώνουμε . . . .

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s