Με το Ν και με το Σ

Διάβασα με πολλή προσοχή το άρθρο. αν και δεν μου ήταν άγνωστο. Πρέπει όλοι όμως και να το διαβάσουμε και να το μελετήσουμε με προσοχή. Δεν είναι αστείο, είναι θέμα ύπαρξης. Και να αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και αν θέλετε και μια σημαντική μορφή αντίστασης σε αυτούς που επεξεργάζονται τον αφανισμό μας. Γιατί; Μα γιατί είμαστε οι φυσικοί κληρονόμοι μιας πανάρχαιας και αναντικατάστατης, μοναδικής  κληρονομιάς, την οποίαν όλοι διεκδικούν, ιδιαίτερα στις μέρες μας ενόψει της παγκοσμιοποίησης.  Αναλογιστείτε με καθαρό νου γύρω μας πόσοι έχουν γαντζωθεί στην ιστορία μας, την μυθολογία μας, την γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας. Πόσοι σκαλίζουν την Αρχαία Ελλάδα για να βρουν ρίζες. Αλλά όταν τις βρουν μπαίνουμε μπροστά τους και τους λέμε: Μα αυτό είναι Ελλάδα. Σήμερα κι όλας έμαθα από μια Ιταλίδα ότι η γνωστή μας Πίτσα, για την οποία τόσο καυχώνται οι Ιταλοί, είναι ελληνικής καταγωγής και αναφέρεται στον Πλάτωνα. Φυσικά, δεν εφευρέθηκε την εποχή του Πλάτωνα, -4ος αι. Πρέπει ως έδεσμα εύκολο και γρήγορα να είναι πολύ αρχαιότερο. Αλλά με τις μετακινήσεις και τον αποικισμό των Ελλήνων έφτασε και στην Ιταλία και ποιος ξέρει πού αλλού ακόμη. Αλλά το θέμα μας είναι τώρα  ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ «Ν» ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ. Ας το διαβάσουμε με πολλή προσοχή

ΠΑΕΙ Ο ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΣΤΑ ΕΒΕΡΕΣΤ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΕΝΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΤΥΡΙΝ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑΝ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΑΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΝ. ΤΣΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ :

¨ΑΜΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ «Ν» ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΕΛΑ ΤΩΡΑ . ΘΕΛΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΜΕΣΑ; »

ΨΑΡΩΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΕΙ : «ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΖΑΜΠΟ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟ» !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ν = Νούς – Νόμος

-Κάθε γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου εκπέμπει ήχο και εικόνα. Κάθε λέξη τέθηκε από τους «Ονοματοθέτες», νομοθέτες θα τους λέγαμε σήμερα, με ακρίβεια και όχι τυχαία και έχει άμεση σχέση Αιτίας και Αιτιατού, μεταξύ Σημαίνοντος και Σημαινομένου.

Εάν πάμε δε στις Επιστήμες, τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και άκρως διαφωτιστικά, αλλά και διδακτικά για τις επόμενες γενεές.

Το «Ν» συντονίζει τον εγκέφαλο.

Σχετικά πρόσφατα (1996) στο Ιατρικό Περιοδικό MEDIZIN-JURNAL στην Γερμανία, δημοσιεύτηκε μία επιστημονική εργασία, σύμφωνα με την οποίαν: «Η εκφορά του γράμματος «Ν» μεταφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός της τοποθέτησης του «Ν» στο μέσον ακριβώς του Αλφαβήτου στο πρώτο Ελληνικό Αλφάβητο με τα 27 γράμματα ». (Εκτός αυτού στο Χάρβαρντ, από ιατρικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι η απαγγελία των Ομηρικών Επών στο πρωτότυπο, εκτός των άλλων, κάνει καλό στην καρδιά, ως αναπνευστική άσκηση.).

Και δικαιούμαι να ερωτήσω: Γιατί εμείς γίναμε διώκτες του «Ν»;

Γιατί θέλομε να φτωχύνομε τον εγκέφαλο των επομένων γενεών στην χώρα μας;

Ως μάχιμος Εκπαιδευτικός και συγγραφέας επιστημονικού συγγράμματος (ΔΥΣΛΕΞΙΑ, Αθήνα 1994, Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, 6η Έκδοση σήμερα), νομιμοποιούμαι να ερωτήσω, αλλά και να προτείνω στο τέλος:

Η Ελληνική Γλώσσα έχει πάρει πλέον μία μορφή τέτοια που δεν έχει ανάγκη από άλλες ακρότητες. Όμως αναρωτιέμαι: Είναι τυχαίο άραγε που καταργήσαμε το γράμμα «Ν» στο τέλος των λέξεων και τα σχολικά μας βιβλία γράφουν το «εμβαδό » (!), αντί το

εμβαδόν ! (Στα σχολικά βοηθήματα όμως διαβάζομε « το εμβαδόΝ», δηλ. εκεί διατηρείται το Ν, ενώ το επίσημο Κράτος στα βιβλία (ΥΠΕΠΘ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) το έχουn καταργήσει !!

Για ποιον λόγο αυτή η ακρότητα: Για ποιον λόγο επίσημα διδάσκομε στα σχολεία μας κανόνες που κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, π.χ. χθες συνάντησα το Δήμαρχο (το φίλο, το Σύμβουλο κλπ. κλπ.).

Το γράμμα Ν είναι οργανικό και όταν το κόβομε πονάει. Είναι σαν να κόβομε το δακτυλάκι μας..

Εάν κάποιος αντιτείνει ότι αυτό είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια, θα πρέπει να του πούμε ότι «η λεπτομέρεια κρατάει τον Παρθενώνα»!

Να θυμίσω όμως εδώ και το ωραίο, ειρωνικό κείμενο του Οδ. Ελύτη τότε : «ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ», όπου καταλήγει :

«Κανένας Ηρώδης δεν θα τολμούσε να διατάξει τέτοια γενοκτονία, όπως αυτή του τελικού -Ν-, εκτός κι αν του’ λειπε η οπτική του ήχου.»

Ο Γ. Ρίτσος έγραψε επίσης: «Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει.».

Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνομε σήμερα ότι μετά το Νι, έρχεται και η σειρά του τελικού Σίγμα (Σ). Κάποιοι δημοσιογράφοι στα κανάλια λένε κιόλας: «η μέθοδο», η «οδό», «η πλήρη! ένταξη» (!) κ.τ.ο.

Καλλιεργούν έτσι αυθαίρετα ένα αρνητικό γλωσσικό πρότυπο στους νέους μας με την τεράστια δύναμη των ΜΜΕ και το σχολείο ανήμπορο να αντιδράσει, αλλά και την κοινωνία παθητικά να δέχεται ως περίπου μοιραία την εξέλιξη αυτή.

Μετά από όλα αυτά διατυπώνω την εξής άποψη και καταθέτω στο Συνέδριό σας την δική μου «Θεωρία» για το εν λόγω ζήτημα: Διεθνώς μελετάται η μοναδική μουσικότητα της Ελληνικής Γλώσσας και ο αντίκτυπός της στην πνευματική διαύγεια του ανθρώπου.

Το γράμμα «Ν» διεγείρει τον εγκέφαλο θετικά και ενεργοποιεί τον άνθρωπο να σκέφτεται σωστά. Το τελικό Σίγμα ηρεμεί τον άνθρωπο. Αυτό το δέχεται και η σύγχρονη Ψυχιατρική.

Οι Αρχαίοι Έλληνες τα εγνώριζαν όλα αυτά και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόνον εμείς οι Έλληνες λέμε «Τα είπα με το Νι και με το Σίγμα» και δεν λέμε με άλλα γράμματα, (παρ΄όλο που έχομε στις καταλήξεις των λέξεων και άλλα γράμματα), διότι το Νι ενεργοποιεί το μυαλό μας να σκεφθούμε σωστά και το Σίγμα ηρεμεί την ψυχή μας, αφού μιλήσουμε δημόσια ή ιδιωτικά.

Η σύγχρονη Ψυχογλωσσολογία δέχεται ότι η Γλώσσα και η Σκέψη γεννιούνται ταυτόχρονα και εξελίσσονται παράλληλα και συνιστούν ανά πάσα στιγμή μία αξεχώριστη ενότητα.

Η Γλώσσα ενσαρκώνει την Σκέψη και η Σκέψη ουσιώνεται σε Γλώσσα. Είναι ένα νόμισμα με τις δύο όψεις του. Δεν μπορεί να υπάρχει η μία πλευρά, χωρίς την άλλη.

Δεν μπορούσε να υπάρξει Ελληνική Σκέψη χωρίς την Ελληνική Γλώσσα.

Είναι γεγονός ότι η ποιότητα και ποσότητα «καταγραφών» στην Σκέψη προσδιορίζει και το νοητικό επίπεδο κάθε λαού.

Επομένως και το νοητικό επίπεδο καθορίζει και την ικανότητα της δημιουργίας Πολιτισμού.

Το Ελληνικόν Αλφάβητον, στην πορεία των χιλιάδων ετών του  ήταν αρχικά : Ιδεογραφικό, στη συνέχεια επινοήθηκε το Εικονογραφικό, έπειτα φθάσαμε στο Γραμμογραφικό, κατόπιν στο Συλλαβογραφικό (Γραμμική Α και Β) και τέλος καθιερώθηκε το ισχύον σήμερα Φθογγογραφικό, που είναι αξεπέραστο και στο οποίο οφείλεται η δημιουργία της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Οικουμενικού Πολιτισμού.

Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε, ως κόρη οφθαλμού, την Ελληνική Γλώσσα και να αντισταθούμε στην κακοποίησή της.

Σπύρος Μάρκου Διευθυντής 3ου Δημ. Σχολείου Λαρίσης

Advertisements

4 Σχόλια

 1. Επανερχόμενος στην λογοκλοπή – «δανεισμό» κατά πιό ήπιο χαρακτηρισμό του κ. Μάρκου ως προς το έργο του κ.Σημαιοφόρου (www.ramafa.gr) θέλω να θέσω ένα απλό ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν ένας δάσκαλος ο οποίος υποστηρίζει ότι συνέλαβε την έννοια του Ν ένός εκ των σημαντικοτέρων γραμμάτων μας, να υπογράφει τα άρθρα του και την εν γένει βιβλιογραφία του, με το όνομα [ ΜΑΡΚΟΥ ΣΠΥΡΟΣ ] και να λησμονεί το μοναδικό Ν που του προσφέρει το όνομα του δηλαδή το ΣΠΥΡΙΔΩ [Ν]. Ένας δάσκαλος υπέρμαχος της Θείας Ελληνικής Γλώσσης που υπερασπίζεται την καθαρεύουσα και κατ’επέκτασιν το γράμμα Ν , «αγνοεί» να αποδώσει το ΟΝΟΜΑ του [ο ΝΟΜ(ος) α] ορθά.
  Μήπως φοβάται το κατεστημένο και χρησιμοποιεί την δημοτική : Όχι !!! απλώς ποτέ δεν έγινε κοινωνός των εννοιών του Ελληνικού Αλφαβήτου. ‘Οποιος έχει κοινή λογική καταΝοεί.

  kosthell

  Απάντηση

  • Καλημέρα σας. Πολύ σημαντικό το σχόλιό σας στο άρθρο, αλλά εγώ πρέπει να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα.
   1. Το άρθρο δεν το έγραψα εγώ. Αν το ίδιο ή παρεμφερές άρθρο πάνω στο ίδιο αντικείμενο το έγραψε και κάποιος άλλος, ειλικρινά δεν το γνωρίζω.
   2. Ως φιλόλογος γνωρίζω πολύ καλά την δυναμική και την ενέργεια που εκπέμπει το κάθε γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, γι αυτό και το θεώρησα ως ευκαιρία να το αναδημοσιεύσω με τα στοιχεία που έφτασε ως το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο.
   3. Ως φιλόλογος ερευνήτρια ποτέ δεν θα υπέγραφα κείμενο που δεν θα ήταν δικής μου προσπάθειας, όπως επιβάλλει η επιστημονική δεοντολογία.
   4. Πέραν όμως όλων αυτών πρέπει να θυμόμαστε ότι παρθενογένεση δεν υφίσταται. Όλοι κάπου πατάμε, για να προχωρήσουμε πιο πέρα. Και αυτό δεν το βρίσκω κακό, απεναντίας το βρίσκω και πολύ δημιουργικό, γιατί μόνον η σκέψη γονιμοποιεί την σκέψη και η ψυχή την ψυχή.
   5. Το θέμα είναι να επικεντρωνόμαστε στην ουσία και η ουσία είναι ότι η ελληνική γλώσσα βάλλεται άγρια και η ελληνική λαλιά αφανίζεται με τις ευλογίες μας μάλιστα. Τρελαίνομαι σαν ακούω να αναφέρεται η κάθοδος των Ινδοευρωπαίων (;!), η σημαντική σανσκριτική ως μάνα των γλωσσών (;!) και άλλα παρόμοια ψεύδη. Έλεος! Αλλά είναι τοις πάσι γνωστόν ότι διατίθενται εκατομμύρια για την διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ενώ ο ελληνικός πλούτος γίνεται κτήμα του ντόπιου και ξένου διεθνούς κεφαλαίου, για να μην μπορούμε ούτε την ταυτότητά μας να υποστηρίξουμε.
   Αν θέλετε, διαβάστε στο ιστολόγιό μου το άρθρο μου Η κληρονομιά. Και σχολιάστε το, θα το χαρώ.
   Με ευχές

   Απάντηση

 2. Θεολόγος Σημαιοφόρος
  Προς διαχειριστήν ιστοχώρου
  Θέμα: Προσβολή πνευματικών δικαιωμάτων
  Κύριε,
  σχετικώς μέ τό άρθρον του κ. Μάρκου Σπύρου με τιτλο ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ “Ν” ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ καί ειδικώς στήν αναφοράν του, περί εξισώσεως της εννοίας του Γράμματος “Ν” στήν αρχήν του άρθρου ήτοι:
  1. Ν = Νούς – Νόμος
  2. Ν = Νούς – Νόμος και τα νερά στην Φύσιν.
  Παρακαλώ όπως προβείτε εις γνωστοποίηση των επισκεπτών καί αναγνωστών του ανωτέρω άρθρου τού κ. Μάρκου, οτι έχει παραληφθεί η αναφορά στό όνομά μου, ως μοναδικού πνευματικού ιδιοκτήτου των Γραμματικών κωδικών εννοιών.
  ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ (είναι σήμα εμπορικόν, υπ’ αριθμόν 166516)
  Εκτενείς πληροφορίες: http://www.ramafa.gr/pinakas1.html

  Απάντηση

  • Κύριε,
   δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνώ σε όσα υποστηρίζετε. Εφόσον ισχυρίζεστε ότι το άρθρο είναι δικό σας, ασφαλώς και θα το δημοσιεύσω στο ιστολόγιό μου με τα στοιχεία σας. Για να μη γίνει πάλι κανένα ατόπημα, αν θέλετε, γραψτε μου να αναδημοσιεύσω τί ακριβώς και πώς, ώστε να διορθώσω, πώς να το χαρακτηρίσω τώρα, την παρατυπία. Προσωπικώς ζητώ συγγνώμη για το γεγονός και έχω όλη τη διάθεση με κάθε τρόπο να αποκαταστήσω το όνομά σας. Θέλετε να το ξαναδημοσιεύσω με τα δικά σας στοιχεία; Παρακαλώ, καθοδηγείστε με.

   Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s