Ο τρελός

Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο άρθρο μου, ο Ρώμος Φιλύρας προτίμησε να παραμείνει στο Ψυχιατρείο και να τελειώσει τη ζωή του εκεί, παρά να ξαναζήσει ως λογικός την παράνοια του λογικού κόσμου. Στην «απολογία» του προς τους γιατρούς του Δρομοκαϊτειου αναφερόταν στον παραλογισμός των λογικών   και  αποκαλούσε τέφρινη πραγματικότητα τη ζωή στη λογικότητα. Θεωρούσε τη ζωή έξω από το Ψυχιατρείο  την πιο αβάσταχτη, την πιο αρμολογημένη αλλόφρονη λογική της ζωής, που σκοτώνει την ανθρώπινη καρδιά. Και υποστήριζε ότι η λογική διώχνει το όραμα.

Και εγώ, ένας απλός και λογικός άνθρωπος της εποχής, συμφωνώ ότι ο ορθολογισμός, με τις διαστάσεις που έχει λάβει στις μέρες μας, σκοτώνει το όραμα, στραγγαλίζει τη φαντασία, πνίγει τη διαίσθηση,  καταρρακώνει τον αυθορμητισμό, στραγγίζει τη δροσιά της ψυχής, στεγνώνει και ξηραίνει το λιβάδι της ζωής. Οι αρχαίοι μας πίστευαν στον ορθό λόγο, αυτόν όμως που προάγει τη γνώση, βελτιώνει τη ζωή και δίνει ελπίδα στους ανθρώπους. Γιατί και ο ορθολογισμός δεν είναι θεότητα για προσκύνημα και λατρεία. Γιατί και ο ορθολογισμός υπόκειται στο μέτρο (Μηδέν άγαν).  Ο σύγχρονος ορθολογισμός έχει καταντήσει μαστίγιο, που τσακίζει όνειρα, ελπίδες, χαρές και λύπες, κάθε συναίσθημα. Ο σύγχρονος ορθολογισμός σκοτώνει τον ορθό λόγο.

Δίκαια λοιπόν, κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, ο Ρώμος Φιλύρας προτιμούσε την παρέα των τρελών από τη συνάφεια των λογικών.   Όταν ένας άνθρωπος αρνείται τη λογική, όταν παρακαλά να τον γιατρέψουν από αυτήν, όσο αντιφατικό κι αν είναι το αίτημά του, δεν είναι  «τρελός»,  απλά είναι ένας άνθρωπος που ζει μέσα στη δική του λογικότητα.

Ας θυμηθούμε και ας τραγουδήσουμε ένα σχετικό λαϊκό τραγούδι σε στίχους και μουσική του Άκη Πάνου, που πρωτοερμήνευσε ο Δημήτρης Μητσιάς, που νομίζω ότι ταιριάζει στην περίσταση.

Άσ’ τον τρελό στην τρέλα του
και μην τον συνεφέρεις.
Τι κρύβει μέσα το μυαλό
ενός τρελού δεν ξέρεις.

Μπορεί να βρει στην τρέλα του
αυτά που ‘χει ποθήσει
και που δεν αξιώθηκε
να δει και ν’ αποκτήσει.

Βρε, άσ’ τον τρελό στην τρέλα του,
άσ’ τονε στο όνειρό του.
Τον κόσμο αυτό σιχάθηκε
κι έφτιαξε ένα δικό του.

Αυτοί οι στίχοι δεν φέρνουν πιο κοντά μας τον Ρώμο Φιλύρα και άλλους που υποστήριζαν τα ίδια, αλλά δεν έτυχε να τους γνωρίσουμε; Αυτοί οι στίχοι δεν μας φέρνουν πιο κοντά στην τρομερή αλήθεια και την στείρα πραγματικότητα;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s