Η εξομολόγηση

Το κείμενο αυτό αποτελεί τμήμα εκτεταμένης συνέντευξης που πήρε από νεαρό έγκλειστο της Φυλακής του Αυλώνα η Διδάκτορας Εγκληματολογίας και φίλη κα Δέσποινα Σβουρδάκου. Έχει δημοσιευθεί στο blogo.com και έχει διαβαστεί ως τώρα 804 φορές. Ευχαριστώ πολύ Δέσποινα γι αυτό το τόσο διαφωτιστικό, αλλά και συγκινητικό κείμενο.

Ο Αυλώνας, σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων, αποτελεί εφαλτήριο για την εγκληματική σταδιοδρομία των παρεκλινόντων, με κορυφή της εγκληματική τους καριέρας, τη Δικαστική φυλακή του Κορυδαλλού. Πανεπιστήμιο, θεωρείται ο Κορυδαλλός για τους αρχηγούς του οργανωμένου εγκλήματος και ο Κ.Π. Πήτ. Σ και Σ. Μ, έχουν επισφραγίσει με τον εγκλεισμό τους τόσο στον Αυλώνα όσο και στον Κορυδαλλό, την παραπάνω θεωρία των ανθρώπων του υποκόσμου.

Σύμφωνα με τον Merton, τα άτομα που δεν μπορούν με τους νόμιμους τρόπους να αποκτήσουν υλικά αγαθά και χρήματα, στρέφονται σε παράνομες δραστηριότητες για να πραγματοποιήσουν το άπιαστο όνειρο της τηλεόρασης.

Οι ανήλικοι, αυτόπτες μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας- στις περισσότερες περιπτώσεις- με ψυχικό ένδυμα την εγκατάλειψη και την αδιαφορία των γονέων, αλλά και την έλλειψη μόρφωσης, ονειρεύονται μια ζωή με αυτοκίνητα, μηχανές, σπίτια και πολλά χρήματα. Προσπαθούν να πραγματοποιήσουν ό,τι ποθούν με παράνομους τρόπους ( Merton), με τη σύσταση συμμοριών και τη διάπραξη κυρίως κακουργημάτων.:

Ληστείες με ανθρωποκτονίες, εκβιασμοί και παρακολουθήσεις ευκατάστατων πολιτών- που οι ίδιοι τους θεωρούν κλέφτες, αφού τα κέρδη τα έχουν αποκτήσει με παράνομους τρόπους και με τον κόπο εργατών που οι ίδιοι εκμεταλλεύονται. Συνειδητοποιημένοι, χωρίς οίκτο και με απέχθεια προς το σύστημα, κάνουν και ξεπουλάνε τα πάντα για να πλουτίσουν, ακόμα και εναντίον ατόμων τρίτης ηλικίας. Θεός τους το χρήμα, φυλακτό τα όπλα και οι σφαίρες και ευχαρίστηση η κακοποίηση ανήμπορων ανθρώπων! Η ζωή γι αυτούς αξίζει όσο μια σφαίρα…..

Αλλοδαπός έγκλειστος αναφέρεται στο ουσιαστικό και όχι στο τυπικό 24ωρο των φυλακισμένων.

Ο χρόνος έχει κολλήσει, όλα είναι ίδια, σκληρά ,άχρωμα, όπως και η ζωή τους. Λες και όταν γεννήθηκαν τους καταράστηκε η μοίρα να γίνουν βασανισμένα τέρατα που με τις πράξεις τους θα τους τιμωρήσει ο Θεός, η κοινωνία και ο εχθρός στη σύντομη ζωή τους με πολλές σφαίρες και μία στο κεφάλι, αυτή που θα είναι ΄΄ η σφραγίδα του συμβολαίου΄΄….η ώρα γεμίζει προσπαθώντας να χτυπήσουν τατουάζ από μελάνι που φτιάχνουν οι ίδιοι και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό του εμπορίου… ξεθωριασμένες εικόνες και λέξεις- σύμβολα- που μαρτυρούν αλήθειες, γεγονότα… εκφράζουν τους ίδιους και χαράζονται πάνω τους για πάντα. Κεντάνε όλο τους το σώμα με σχήματα που κάθε ένα από αυτά καταδεικνύει τη δύναμη, τη θέση τους στην πυραμίδα ,τη σύλληψη, αλλά και τη ζωή τους μέσα στη φυλακή:

Αλλοδαπός έγκλειστος παραδέχεται ότι:

<< ….. Από έκτη δημοτικού άρχισα να δοκιμάζω τα πάντα και χασίς . Πρώτη φορά, μπήκα φυλακή στα 13 . Έκλεψα ένα μηχανάκι. Έφαγα 1 χρόνο. Με πήγαν σε αγροτική φυλακή, ανοιχτή, με δουλειά για να πιάνονται διπλές οι μέρες και κάναμε ό,τι γουστάραμε. Προστατεύαμε τους αδύναμους από τους κάτω και έπεφτε ξύλο αν πήγαιναν να πειράξουν πιτσιρικά δικό μας. Μαχαιρώματα υπήρχαν. Φτιάχναμε σουβλιά ή ότι άλλο μπορείς να φανταστείς και τα μπήγαμε στους εχθρούς. Η φυλακή είναι ζούγκλα …επιβιώνει ο πιο δυνατός. Βγήκα σε 4 μήνες… Στο δρόμο στην πέφτω. .αν είσαι δυνατός θα αντισταθείς και δεν θα γίνεις θύμα. Αν όχι, θα σε δαγκώσω…τα λεφτά, τις πιστωτικές κάρτες….μια φορά με έναν φίλο και συνεργάτη μεγαλύτερο σε ηλικία, κλέψαμε μια πιστωτική. Πήγαμε σε μαγαζί και αγοράσαμε χρυσαφικά… Τους μεγαλύτερους σε ηλικία τους γνώρισα από τη δουλειά. Με μικρούς δε μπορείς να κάνεις παρανομίες. Μεγάλοι που ξέρουν, σε χώνουν στα κόλπα . Κλέβαμε σούπερ μάρκετ, άτομα στο δρόμο, μπαίναμε σε μαγαζιά. Ό,τι βρίσκαμε χαλαρό το κλέβαμε. Μια φορά μπήκα σε σούπερ μάρκετ, κατέβηκα στα γραφεία του διευθυντή …βρήκα την κατάλληλη στιγμή και με ψυχραιμία, πήρα αρκετές χιλιάδες ευρώ που θα τα έδιναν σε λίγη ώρα στη χρηματαποστολή που θα ερχόταν με το αυτοκίνητο… Πρέπει να είσαι οργανωμένος, ψύχραιμος και πολύ γρήγορος. Το μυαλό στροφάρει γρήγορα και συνέχεια για να μην σε συλλάβουν. Μια φορά πήγα με συνεργάτη 32 χρονών για να αγοράσουμε πρέζα. Έδωσα μια λίρα μαζί με άλλα λεφτά .Μας την έπεσαν και μας έδειραν. Λιποθυμήσαμε από το ξύλο. Μετά από 3 ώρες που ξυπνήσαμε, ήμασταν τούμπανο, πρησμένοι και μαύροι από το ξύλο…φύγαμε…γυρίσαμε …δεν τους δείραμε.. περάσαμε με ένα γρήγορο αμάξι, βγάλαμε τα όπλα από τα παράθυρα και τους γαζώσαμε…ε…μα πια…που η μαγκιά; Τους γεμίσαμε μολύβι..

Με την πρέζα, δεν κάνεις τίποτα….Όταν βγήκα από τη φυλακή, ξαναμπήκα στην παρανομία.( τράιμπαλ λάιφ). Ναρκωτικά, χάπια, κλεψιές, μηχανάκια…ληστείες…

Δεύτερη φορά μπήκα πάλι ΄΄Τούφα΄΄ για ξυλοδαρμό. Είμαι Π… Σε παιχνίδι με τον Π…, έπεσε πολύ ξύλο. Έδειρα πολύ άσχημα το γιό ενός ΄΄τρανού΄΄ της αντίπαλης ομάδας.. έφαγα 4 χρόνια γιατί τον έδειρα άσχημα. Μα για το ξύλο πηγαίναμε όχι για το παιχνίδι…

Ξανά μέσα…πιο οργανωμένος και πιο δυνατός. (δευτερογενής παρέκκλιση) Δεν με πείραζε κανείς, αν και η φυλακή έχει κάτι τσαμπουκάδες, να σου πάρω την τηλεκάρτα, να σε διώξω από το καρτοτηλέφωνο με το έτσι θέλω, να σε δείρω, να σου πάρω τα ρούχα γιατί έτσι γουστάρω και σαν πιο παλιός και πιο δυνατός…τέτοια..

-Τα τατουάζ; Τι σημαίνουν;

-Είναι της φυλακής …στο δάχτυλο, ο σταυρός με την παράλληλα γραμμή στη βάση του σημαίνει: Αδιόρθωτος.. ξέρεις, πέφτω στα ίδια και τα ίδια, δεν μπορώ να ξεφύγω από την παρανομία, τις σφαίρες και την πρέζα.. Στα χέρια μου τα σχήματα δεν έχουν εικόνα, λέγεται τράιμπαλ, δηλαδή ,ανακατεμένη ζωή… δείχνουν το χάος και το σκοτάδι της φυλακής…στον έναν καρπό έχω τα αρχικά στα ρωσικά: C.O.C ,δηλαδή :

c=Σούκι= οι μπάτσοι, ο =αντιέλι = μας πήραν, c= σφαμπόντα = την ελευθερία μας. Στον καρπό :

T.Y.3: T=τσούρμα= η φυλακή Υ = ούτσι= μαθαίνει 3 :ζάκον = κανόνες.

Η ΦΥΛΑΚΗ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.

Τέσσερις τελείες και μια στην μέση: οι τέσσερις τοίχοι της τούφας και γω στην μέση.

Για μας υπάρχει σεβασμός στο Νονό, τον αρχηγό. Όταν αυτός είναι φυλακή, κάνει τις δουλειές από μέσα και είναι ασφαλής. Δύσκολα θα τον σκοτώσουν στη φυλακή μέσα. Από τη φυλακή φεύγουν οι εντολές και οι δουλειές τόσο των ΄΄από πάνω΄΄ όσο και του υποκόσμου! Επίσης, στα ναρκωτικά, αν δεν δώσεις μέρος από τα λεφτά στον αρχηγό, αυτός θα σε σκοτώσει και χωρίς δικαιολογία… είναι οι άγραφοι νόμοι της μαφίας. Αλλιώς δεν μένεις στην παρανομία, ούτε στη ζωή…σε ΄΄συχωρούν΄΄ σε κάποια φάση. Αν είναι με όπλο, έχει καλά.. δεν καταλαβαίνεις πως πεθαίνεις… αν είναι αλλιώς, υποφέρεις.. ταλαιπωρείσαι μέχρι να σου βγει η ψυχή.

-τώρα γιατί είσαι μέσα;

-Άστα , γύρισα από την Ν.., και με σταμάτησαν για εξακρίβωση στοιχείων.. τους γυάλισαν τα τατουάζ και με σταμάτησαν..

-Ναι, πέφτει το μάτι του αστυνομικού και σε σταματάει γιατί σε βλέπει ΄΄κάπως΄΄

-Ναι…και είδαν ότι έχω δικαστήρια…με μάζεψαν….έξω, τις δουλειές τις κάνω με μακρύ πουκάμισο, να μη φαίνονται τα σημάδια από την πρέζα και τα τατουάζ..

Έχεις πολλά τατουάζ και το σήμα του δολαρίου…

-Για τα λεφτά γίνονται όλα, για τα λεφτά τα κάνω όλα. Έτσι είναι , η ζωή δεν έχει αξία όσο τα λεφτά. Το να σκοτώσεις, δεν τρέχει τίποτα. Η Μαφία της Ιταλίας σκοτώνει πολύ εύκολα, για λεφτά, δόξα και όταν πρέπει να αλλάξει ο αρχηγός, ή αν πάρει άλλη ομάδα τη δύναμη.»

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s