Ακαδημία Πολιτών

Σήμερα Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012, στις 7 και 30΄ μμ, παρά τις δυσκολίες των καιρών (ποδόσφαιρο, προεκλογική περίοδος, τούρκικα σίριαλ στην τηλεόραση κλπ) ξεκίνησε τις εργασίες της η Ακαδημία Πολιτών στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Θα καταθέσω λίγα λόγια γι αυτή την πρωτοβουλία, από τον εναρκτήριο λόγο και το άνοιγμα των εργασιών.

Εναρκτήριος λόγος στα εγκαίνια της Ακαδημίας Πολιτών
Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες, εραστές της γνώσης,
Καλησπέρα.
Είμαστε εδώ απόψε όλοι μαζί για να πλαισιώσουμε την έναρξη των εργασιών της Ακαδημίας Πολιτών.
Τι είναι η Ακαδημία Πολιτών
Η Ακαδημία  Πολιτών είναι ένα πνευματικό Σωματείο, το οποίο φιλοδοξεί, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, να προσφέρει στους φίλους των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών ανεξαρτήτως ηλικίας και ιδιότητας, να προσέρει επαναλαμβάνω γνώσεις πανεπιστημιακού επιπέδου, ακαδημαϊκού επιπέδου.
Μιλάμε για γνώσεις και όχι για πληροφορίες. Πληροφορίες όποιος επιθυμεί μπορεί να τις έχει από την τηλεόραση και μάλιστα πασπαλισμένες με μπόλικη σύγχυση, τόση ώστε να περνάει η πληροφόρηση και παραπληροφόρηση στα σπίτια μας με τον αέρα της αρχόντισσας και της νικήτριας. Γιατί έχει καταφέρει να μην μπορεί κανείς μας να βλέπει καθαρά και νηφάλια τη γύρω πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Γιατί τότε μόνο μπορούμε να ακούμε το «μαζί τα φάγαμε» και να το πιστεύουμε ή τουλάχιστον να αναρωτιόμαστε «βρε μπας και τα φάγαμε μαζί και δεν το καταλάβαμε;».
Εμείς, στην Ακαδημία Πολιτών υπηρετούμε μόνο τη γνώση, την υψηλή γνώση. Και την αποκαλούμε υψηλή, γιατί αυτή υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ψυχικές και πνευματικές του ανησυχίες.   Ακόμη, την αποκαλούμε υψηλή, ξεχωριστή, γιατί αυτήν η μελλοντική έρευνα μπορεί και να την ανατρέψει. Διότι μόνον η πραγματική γνώση επιδέχεται ανατροπή, για να αφήσει στη θέση της κάτι νέο για τον άνθρωπο.
Λέμε τι κάνουμε εμείς και τι πιστεύουμε εμείς. Αλλά ποιοι είμαστε εμείς;
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, που υπηρετήσαμε επί σειρά ετών κάθε τομέα της επιστήμης και της τέχνης. Και την προσφέραμε αφειδώς στην κοινωνία μας. Τους καρπούς των αγώνων και της αγωνίας μας θέλουμε τώρα να μοιραστούμε και μαζί σας. Γιατί πιστεύουμε πως αξίζει τον κόπο η προσπάθεια. Κάτι  καλό σίγουρα θα προκύψει από αυτήν.
Γι αυτό το λόγο η ομάδα μας σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού  δημιούργησε την Ακαδημία Πολιτών. Για το στήσιμο αυτού του Πνευματικού Σωματείου  εργάστηκαν: ο Μανόλης Πούλιος, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων. Η Στρατούλα Παπακωνσταντινοπούλου, Γραμματέας. Ο Χρήστος Τζουμανέκας γονέας και μέλος της Ένωσης.
Επίσης: ο Δημήτρης Τσιμπουράκης, μαθηματικός, αρχιτέκτων και συγγραφέας, που θα τον παρακολουθήσουμε απόψε σε μία από τις πνευματικές του διαδρομές.
Η Έλλην Παϊσοπούλου, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας. Και η αποφαινομένη, για όσους δεν με ξέρουν, Χρύσα  Χρονοπούλου, φιλόλογος, παιδαγωγός, συγγραφέας.
Όλοι εμείς, που μόλις ακούσατε να συστήνω, αποτελούμε ένα συντονιστικό όργανο, ιδρυτικό της Ακαδημίας, που έχει την ευθύνη των εργασιών της Ακαδημίας. Ως εκπρόσωπος λοιπόν του συντονιστικού αυτού οργάνου, ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους γονείς της Ένωσης γονέων του Δήμου μας για τη νομική «στέγη» που μας προσέφερε. Τους ευχαριστούμε ακόμη για την πολύτιμη συνεργασία και προσφορά τους στο στήσιμο της Ακαδημίας, γιατί το αποτέλεσμα οφείλεται και στη δική τους αγάπη και τη δική τους αγκαλιά.
Ευχαριστούμε ακόμη το Δήμαρχο του Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού  κ. Νικόλαο Σαράντη, γιατί παρακολουθεί τις προσπάθειες μας, μας στηρίζει και μερίμνησε για την παραχώρηση του χώρου: Καφέ Τέχνης Πευκώνας.
Τέλος, ευχαριστούμε όλους εσάς, που με την παρουσία σας εδώ από σήμερα και ως τις 14 Ιουνίου , αλλά και από τη νέα Ακαδημαϊκή Χρονιά, θα δίνετε νόημα και περιεχόμενο στο όραμά μας, που στόχο του έχει τη διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων, γιατί όλοι μας θα ωφεληθούμε από τις εργασίες της Ακαδημίας.
Στην αποψινή συνάντηση, το λόγο είχε ο Δημήτρης Τσιμπουράκης. Ο ομιλητής είναι μαθηματικός και Αρχιτέκτονας με αγάπη και τρομερή μελέτη στα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά. Είναι επίσης συγγραφέας και ερευνητής. Στην αποψινή του εισήγηση μας μίλησε για την κατάκτηση της διάρκειας, του περίφημου ενιαυτού των Αρχαίων Ελλήνων. Αναφέρθηκε ακόμη στη δύσκολη προσπάθεια των ιστορικών να τοποθετήσουν χρονολογικά τα διάφορα γεγονότα της ιστορίας του Ελληνισμού και της Φιλοσοφίας σε ένα ενιαίο χρονολογικό άξονα.

Στη συνέχεια θα παραθέσω τις υπόλοιπες ομιλίες, ημερομηνίες, τίτλους και ομιλητές.

Η διαμόρφωση του προγράμματος από τις 25-4 μέχρι τις 14-6-2012

-25-4,  Δημήτρης Τσιμπουράκης, «Το έτος και τα χρονολόγια των Aρχαίων Ελλήνων»
-2-5, Μιχάλης Χρυσοβέργης, «Η σύγχρονη εικόνα του Σύμπαντος μέσα από τις εκπληκτικές δυνατότητες του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Space telescope (Hubble Telescope)»
-9-5, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «Σεισμοί και κοινωνία»
-16-5, Γιώτα Παπαδημητρίου, «Οικογένεια και σχολική επίδοση: Κοινωνιολογική προσέγγιση»
-23-5, Δημήτρης Τσιμπουράκης, «Τα κυκλικά κτίσματα των αρχαίων Ελλήνων»
-30-5, Δημήτρης Τσιμπουράκης, «Τα θέατρα των Aρχαίων Ελλήνων. Ιδεολογία και γεωμετρία»
-6-6, Αντώνης Κωστάκος, «Περιβάλλον και άνθρωπος»
-13-6, Σβουρδάκου Δέσποινα, «Εγκληματολογία από τα κάτω: παραβατικότητα – εγκληματικότητα ανηλίκων».

Advertisements

2 Σχόλια

 1. ΧΡΥΣΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΤΣΙΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ.ΑΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ .

  Απάντηση

  • Posted by chryssablog on Απρίλιος 26, 2012 at 10:10 μμ

   Πάρη μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα χαρώ πολύ να σε δώ μεθαύριο την Τετάρτη 2-5 στις 7, 30 μμ στον Πευκώνα. Επίσης πολύ θα σε παρακαλούσα να συστήσεις την ακαδημία στους συναδέλφους σου.
   Χρύσα

   Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s