Μικρές ερμηνείες σε μεγάλα λόγια Ι.

1.  Ούτε το πλοίο να το αφήνουμε με μία άγκυρα, ούτε τη ζωή μας με μια ελπίδα (Επίκτητος).
Ερμηνεία: Έχουμε χρέος προς τον εαυτό μας να δίνουμε ευκαιρίες στη ζωή γενικά, αλλά και στη δική μας ζωή. Ένας κρίκος δεν αρκεί να κρατηθούμε. Ελπίδες, όπως και ευκαιρίες διαψεύδονται, όνειρα φθείρονται. Η ζωή, εμείς, χρειαζόμαστε πάντοτε ευκαιρίες και δυνατότητες. Ποτέ μη λες ποτέ. Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Πάντοτε.
2. Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος. (Ν. Καζαντζάκης)
Ερμηνεία: Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα της μάχης, όσο ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς. Μας κρατάει  όρθιους, έτοιμους για νέες μάχες. Γιατί η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας. Και ο άνθρωπος οφείλει πάντοτε να είναι ετοιμοπόλεμος.
3. Η ανάγκη είναι πάντοτε η αρχή κάθε γνώσης, καθώς η φωτιά είναι η αρχή του φωτός. (Τόμας Καρλάιλ)
Ερμηνεία: Η ανάγκη είναι η αιτία για την απόκτηση κάθε απαραίτητης δεξιότητας, που συμβάλλει στην επιβίωση των ανθρώπων. Γιατί η ανάγκη υπηρετεί το έμφυτο αίσθημα κάθε ζωής, το αίσθημα της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης. Όσον αφορά δε στη χρήση της φωτιάς από τον άνθρωπο, το γεγονός  θεωρείται η σπουδαιότερη στιγμή της  ιστορίας της ανθρωπότητας και η μοναδική ευκαιρία για να έλθουν οι άνθρωποι πιο κοντά ο ένας στον άλλον, να ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώσεις και να διευρύνουν τους ψυχοπνευματικούς τους ορίζοντες.  Αμέσως μετά τη χρήση της φωτιάς, στον αξιολογικό πίνακα των ανακαλύψεων και εφευρέσεων, σημαντικότερη επινόηση θεωρείται για ίδιους σχεδόν  λόγους ο τροχός.
4. Οφείλουμε στον άνθρωπο κάτι παραπάνω από τροφή και νερό. Οφείλουμε στον άνθρωπο συμπαράσταση. (Λουντέμης)
Ερμηνεία: Οι ανθρώπινες κοινωνίες δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν στον άνθρωπο κάτι περισσότερο από την επιβίωση. Η κοινωνική πλατφόρμα είναι ένα πεδίο όχι μόνο ανταγωνισμών, αλλά και ευκαιριών ζωής και δράσης, ώστε ο θνητός να κερδίσει μέσα από την επικοινωνία μια ζωή με ποιότητα. Αυτό δηλώνει το «εὖ ζῆν» των αρχαίων. Οι κοινωνίες υπηρετούν αυτό το βασικό σκοπό, να στηρίζουν οι άνθρωποι ο ένας τον άλλον, να συμπαρίστανται ο ένας στον άλλον, να μοιράζονται μεταξύ τους τις χαρές και τις λύπες, που όταν έρχονται είναι δυσβάσταχτες.
5. Γίνε αυτό που είσαι: Άνθρωπος!
Ερμηνεία:   «Ὧς χαρίεν Ἄνθρωπος, ὅταν Ἄνθρωπος ᾖ», διδάσκει μια αριστοτελική ρήση. Από τη σύλληψή του ο άνθρωπος αγωνίζεται να γίνει αυτό, για το οποίο προορίζεται: να γίνει άνθρωπος. Είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί αυτά που απαιτούνται για να σφυρηλατηθεί η ανθρώπινη υπόσταση είναι πολλά και δυσβάσταχτα. Μάλιστα πολλά από αυτά για τον άνθρωπο είναι άγνωστα. Δεν τα έχει διδαχθεί και αν τα έχει διδαχθεί, δεν τα έχει καταλάβει. Γιατί η ανθρωπιά προϋποθέτει βαθιά συνειδητότητα,  έννοια της οποίας πολλοί αγνοούν τη σημασία. Αν μπορούσαμε τουλάχιστον να υπηρετήσουμε μία ουσιαστική ρήση,  μπορεί και να κερδίζαμε ένα μεγάλο μέρος ανθρωπιάς.  Αναφέρομαι στο θεόσταλτο: «Ἀγαπᾶτε Ἀλλήλους». Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες ρήσεις  με συγγενή σημασία όπως:  «Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλά συμφιλεῖν ἔφυν»=δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ, Σοφοκλέους Αντιγόνη. » Ὅ σὺ μισεῖς ἑτέρῳ μὴ ποιήσεις = ό,τι σε σένα δεν αρέσει, να μη το κάνεις στους άλλους». «Πάντα οὖν ὅσα θέλητε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, οὕτω καί ὑμεῖς ποιεῖτε αυτόῖς=Όλα όσα θέλετε να σας κάνουν οι άνθρωποι, με τον ίδιο τρόπο να συμπεριφέρεστε κι εσείς σ’ αυτούς». Αυτά είναι μερικά από όσα καταξιώνουν τον άνθρωπο και οικοδομούν την ανθρωπιά του, με την προϋπόθεση πως τα εφαρμόζει στην καθημερινότητά του ανιδιοτελώς , όπως προσφέρει την αγάπη της στα παιδιά της η κάθε μάνα
9.  Ω, ανθρώπινη αγάπη. Μας δίνεις στη γη, αυτό που περιμένουμε στον ουρανό. (Έντγκαρ Άλαν Πόε).
Ερμηνεία: Για την αγάπη όσα λόγια και να πει κανείς, ό,τι και να γράψει, πάντοτε θα είναι λίγα. Αγάπη, αίσθημα θεόσταλτο, που μας δώρισε ο Θεός  σε ένδειξη της μεγαλοσύνης του, για να ισοσταθμίζει  τη θνητότητά μας. Η ανιδιοτελής αγάπη χτίζει έναν παράδεισο στη γη για τους θνητούς εμάς. Ο άνθρωπος που νοιώθει ότι τον αγαπούν στο περιβάλλον του, μεγαλώνει με σιγουριά και ασφάλεια, απαλλαγμένος από ταπεινά συναισθήματα και ένστικτα. Φανταστείτε ένα παιδί που μεγαλώνει με στοργή και αγάπη άφθονη, όχι μόνο μέσα στην οικογένειά του, αλλά και γύρω του, φανταστείτε τι άνθρωπος θα γίνει και πόση ο ίδιος αγάπη θα προσφέρει στους γύρω του.
10.  Τέσσερις Αιτίες λειτουργούν στις ανθρώπινες υποθέσεις: ο Θεός, η Μοίρα, η Επιλογή του ανθρώπου και η Τύχη. (Πυθαγόρας).
Ερμηνεία: Από τα πυθαγόρεια χρυσά έπη μας έρχεται αυτή η σοφή ρήση, η  οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι δεσμευτική για την ανθρώπινη δυνατότητα. Γιατί αν ο άνθρωπος δεν είναι απόλυτα κύριος των πράξεων και των επιλογών του, από ποιον πρέπει να ζητήσει ευθύνες για τις  συνέπειές τους; Και όντως, ο άνθρωπος δεν είναι απόλυτα κύριος των επιλογών του, δεν είναι πλήρως υπεύθυνος για τις πράξεις του. Είναι όμως πάντοτε πλήρως υποχρεωμένος να γνωρίζει το καλό και το κακό και να επιλέγει το καλό, έστω και με τίμημα την προσωπική του ευτυχία. Μία ακόμη επιλογή αδιαμφισβήτητη έχει: να αγωνίζεται για τη ζωή του, για τη ζωή των δικών του, τη ζωή των συνανθρώπων του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s