Τα Μήντια

Ένας μύθος λέει: η πρώτη γυναίκα του Δία λεγόταν Μήτις (μητ-). Όταν η Μήτις έμεινε έγκυος, η γιαγιά Γαία προφήτευσε στο νέο θεό του Ολύμπου πως το παιδί που θα γεννούσε η Μήτις θα τον εξοστρακιζε από το θρόνο και θα του έπαιρνε τη θέση. Ο Δίας, όπως και όλοι οι δυνάστες (=εξουσιαστές), ήταν ανασφαλής. Όλοι αυτοί φοβούνται πως κάποιος άλλος κάπου κάποτε θα τους πάρει την εξουσία. Γι αυτό βρήκε ως την πιο καλή λύση να καταπιεί την Μήτι. Επειδή όμως αυτή ήταν ήδη έγκυος, ο Δίας κυοφόρησε ο ίδιος το έμβρυο στο κεφάλι του, ώστε αν κατηγορηθεί για σκληρός σύζυγος, τουλάχιστον να του αναγνωριστεί πως ήταν καλός πατέρας. Όταν έφτασε η ώρα του τοκετού, τον έπιασαν φοβεροί πόνοι στο κεφάλι. Κάλεσε τον Ήφαιστο  να τον απαλλάξει από τις ωδίνες και αυτός με καλέμι και σφυρί του άνοιξε το κεφάλι. Αμέσως πετάχτηκε έξω η Αθηνά πάνοπλη, με περικεφαλαία και δόρυ, αλλά και γεμάτη σοφία και γνώση. Αν διαβάσουμε την παράδοση, θα διαπιστώσουμε πόσο σοφή ήταν, από τα όσα δίδαξε τους Έλληνες, τα οποία απετέλεσαν και τη βάση του δικού τους πολιτισμού, αλλά και του παγκόσμιου. Συμπέρασμα: η Αθηνά ήταν πάνσοφη. Πολύ δικαιολογημένα, γιατί η μητέρα της, η θεά Μήτις, ήταν η ίδια η σοφία προσωποποιημένη. Όταν την κατάπιε ο Δίας πέτυχε δύο πράγματα: πρώτον οικειοποιήθηκε ο ίδιος τη σοφία της. Δεύτερον έφερε στο φως μια φωτισμένη κόρη, που την έστειλε στους ανθρώπους να τους διδάξει και να τους βγάλει από το σκότος της αμάθειας. Κατά πόσο το πέτυχε, οι ανασκαφές το επιβεβαιώνουν σε κάθε σημείο της γης. Τώρα γιατί το κρύβουν, αυτό έχει την αιτία του. Όμως εμείς πιστεύουμε στο «μηδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Σίγουρα κάποτε θα το μάθουμε. Τώρα ας έλθουμε στη λέξη. Γιατί οι λέξεις οδηγούν στα πράγματα και την ουσία των πραγμάτων, το γνωστό αριστοτελικό «τόδε τι».

Μήτις=σοφία, σύνεσις, ευφυία, πανουργία, συμβουλή, γνώμη, σχέδιο, επιχείρησις.

Οι ριζικές λέξεις είναι ματ-, μητ-, μηθ-, μηδ-, μηντ-, μεδ-, μετ-, μεντ-.

ματεύω, μαντεύω, μάντης,

Προμηθέας, Επιμηθέας, μηχανεύομαι, μηχανή, μητιάω, μητίεντα, μητιόεις, όεσσα, όεν (ο γεμάτος σύνεση και σοφία), μήδομαι και μέδομαι=σοφίζομαι, μηχανεύομαι, η μέδουσα, η Μήδια=η σοφή, αυτή που εύρισκε τρόπους και λύσεις, μήντια=μηχανές επικοινωνίας  πραγματικά πανούργες, μέντορας=ο σοφός, ο διαφωτιστής, το μέτρο (λατιν. metior), το σωστό, το σοφό, το συνετό.

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες λέξεις εννοιολογικά και θεματολογικά-ριζικά κοινές. Άλλωστε ανιχνεύονται με την ίδια έννοια σε πολλές λέξεις της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Θα μου έκανε χαρά να μου τις θυμίσετε.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s