Τιμωρία

1. Έχουμε ξαναγράψει: τιμή (εκ του τίω=οφείλω)=τιμή, εκτίμηση, οφειλόμενος σεβασμός, αξίωμα, κυριαρχία, ιδιαίτερο δικαίωμα, προνόμιο, ιδιότητα, γέρας (=βραβείο), αρχή, εξουσία, δώρο, προσφορά τιμής. Επίσης, τιμή=τιμή πράγματος, αξία, κόστος, εκτίμηση ζημίας, αποζημίωση, ικανοποίηση, ποινή, χρηματική ποινή, τίμημα.

2. ώρα (η λέξη παίρνει ψιλή και οξεία)=φροντίδα, μέριμνα, προσοχή, πρόνοια, ενδιαφέρον.

3. Οι δύο λέξεις μαζί μας δίνουν μια καινούργια: τιμωρία=φροντίδα για την τιμή, για τον οφειλόμενο σεβασμό, πρόνοια για το ιδιαίτερο δικαίωμα.

Τιμωρία λοιπόν επιβάλλεται, όταν διασαλεύεται η έννοια της τιμής, όταν πάψει να υπάρχει φροντίδα για την τιμή. Τότε η τιμή χάνει την ουσία και το νόημά της και διακυβεύεται η ύπαρξή της σε σχέση με τον άνθρωπο. Σκοπός της επιβολής τιμωρίας είναι να επαναφέρει την ισορροπία και την τάξη ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας, να αποκαταστήσει το σεβασμό και την εκτίμηση, ώστε να συνεχίσει η κοινωνία να πορευέται προς το δικό της γίγνεσθαι απαλλαγμένη από εμπόδια, από τα μαύρα στίγματα της ατιμίας. Να αγωνίζεται και να προχωρεί με τιμονιέρη την ελπίδα.

Η αντίθετη έννοια είναι η ατιμωρησία. Όταν διασαλεύετια η τάξη και η ισορροπία  μιας κοινωνίας από κάποια μέλη της και τα μέλη αυτά παραμένουν ατιμώρητα, η κοινωνία αυτή προχωρεί με ενοχές, ανασφάλειες, φόβους, αμηχανίες, δυσκολίες, αλλά και πίκρες για το ότι δε τιμωρήθηκαν άτομα που παρανόμησαν. Οι άνθρωποι που δεν παρανόμησαν, γιατί σεβάστηκαν τον νόμο και τίμησαν τη βούληση των πολλών, αισθάνονται γελοίοι, ταπεινοί, προδομένοι, στερημένοι της τιμής και της φροντίδας της. Και βέβαια αισθάνονται πως το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Φανταστείτε τώρα τι συμβαίνει, όταν αυτοί που παρανόμησαν, είναι όσοι διεκδίκησαν, έκλεψαν κατ ουσίαν, την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολλών και την εκμεταλλεύτηκαν προς ίδιον όφελος. Πώς θα πρέπει να νοιώθουνοι ψηφοφόροι τους; Ασφαλώς εξαπατημένοι και προδομένοι σε μια κοινωνία, στην οποία η τάξη και η ηθική δεν πατά σταθερά στη γη, γιατί τα πόδια της είναι πήλινα. Μια ματιά μόνο στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και αμέσως θα γίνει κατανοητό τί εννοώ.

Ερώτηση: 1. Οι άνθρωποι αυτοί θα τολμΠώς θα πείσουν ότι είναι αθώοι; Ε, λοιπόν σας διαβεβαιώ, επειδή είναι θρασείς και ξεστίπωτοι, θα το κάνουν.

2. Και καλά, αυτοί θα πουν τα συνήθη ψεύδη τους. Θα υπάρξουν άνθρωποι, που θα τους ψηφίσουν;  Δεν θα σκεφτούν όλον αυτόν τον κόσμο που σήμερα λιμοκτονεί; Δεν θα αναλογιστούν ποιος φταίει γι αυτό το κακό; Και πάλι σας διαβεβαιώ, θα υπάρξουν συνάνθρωποί μας, που θα τους ξαναψηφίσουν.

3. Αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίο φρόντισαν από καιρό τώρα να παραμένουν στο απυρόβλητο για τις παρανομίες τους, θα εξακολουθήσουν ατιμώρητοι από το λαό; Ο λαός θα τους επιβραβεύσει με την ψήφο του; Έτσι εύκολα θα ξεχάσει πως με τη συμπεριφορά τους, χρόνια τώρα, διέλυσαν κάθε έννοια δικαιοσύνης, σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας, κάθε σταγόνα τιμής; Πως είναι η βασική πηγή διασάλευσης της κοινωνίας και διάρρηξης του κοινωνικού της ιστού;

Πρόταση: Όλοι να εφοδιαστούμε με μια λίστα, στην οποία θα αναγράφονται τα ονόματα των τριακοσίων, των οικογενειών τους και  λοιπών δικών τους και σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο δούμε το όνομά τους, πετάμε το ψηφοδέλτιο. Όχι, δεν κάνουμε αποχή από τις κάλπες, ψηφίζουμε. Αλλά ψηφίζουμε νέα πρόσωπα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s