Θέλω

Είπε κάποτε ο Τζον Κένεντι: «Μη ρωτάς τι κάνει η Αμερική για σένα, σκέψου πρώτα τι κάνεις εσύ για την Αμερική».

Ας μεταφέρουμε τη ρήση στην καθ’ ημάς πραγματικότητα. «Ας μη ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα για μας, ας σκεφτούμε τι κάνουμε εμείς για την Ελλάδα».

Λοιπόν, έχω την αίσθηση πως γενικά, εκτός ίσως από κάποιες εξαιρέσεις, δεν κάνουμε τίποτε.

Λέγαμε στο προηγούμενο άρθρο για το πόσο σημαντικός για την επιβίωση της χώρας κα τη δική μας είναι ο τουρισμός.

Πού όμως  θα στηριχτεί αυτός ο τουρισμός, αν όχι στις φυσικές και τις αρχαιολογικές ομορφιές μας; Διότι  ως γνωστόν η αντιπαροχή έπνιξε τα πάντα στο τσιμέντο και κατέστρεψε κάθε πρωτοτυπία και διαφορετικότητα.

Αν  πραγματικά θέλουμε να κινήσουμε με επιτυχία αυτή τη βιομηχανία, δεν φτάνει μόνο να δουλέψουμε γι αυτήν. Επιβάλλεται πρώτα πρώτα να την φροντίσουμε, να τη στηρίξουμε, να την προστατέψουμε, με λίγα λόγια, να την αγαπήσουμε πραγματικά. Εξηγούμαι.

Το πράσινο. Έχει λιγοστέψει επικίνδυνα. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα με τα χέρια στις τσέπες και κριτική αυστηρή στους εμπρηστές, το κράτος κλπ. Ομάδες εθελοντικές για αναδάσωση, ομάδες εθελοντικές για την προστασία των δασών και του πρασίνου, την καθαριότητα των ακτών και των θαλασσών μας. Αυτό χρειάζεται. Και να γίνει χωρίς αναβολή. Υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να συνεισφέρουν σ’ αυτούς τους τομείς. Εκείνο που χρειάζεται είναι να προσκληθούν από αξιόπιστους φορείς και όχι από φορείς, που θα κερδοσκοπήσουν από το φιλότιμο των εθελοντών.

Οι αρχαιότητες. Είναι ένας τομέας που άμεσα χρειάζεται την βοήθειά μας. Υπάρχουν ιεροί αρχαιολογικοί χώροι σε όλους τους νομούς της χώρας. Πολλοί από αυτούς είναι άγνωστοι στο πλατύ κοινό. Γιατί έχει αποφασισιτεί (;) γι αυτούς η λήθη. Όπως για παράδειγμα ο Λαβύρινθος στην αρχαία Γόρτυνα της Κρήτης, που όπως πληροφορούμαι έχει καταντήσει σκουπιδότοπος. Όμοια στον Ορχομενό της Βοιωτίας ο Θησαυρός των Μινυών, ανασκαφή ανυπολόγιστης αξίας και μη με ρωτήσετε γιατί δεν πέρασε στο πάνθεον των εξαιρετικών ευρημάτων. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου εξίσου ικανή για το κακό και το καλό. Το ανάκτορο του Τυνδάρεω στην αρχαία Πελλάνα της Λακωνίας, δηλαδή το παλάτι της Ωραίας Ελένης,  ανασκαφή, που οδηγεί την ελληνική ιστορία χίλια χρόνια πίσω, όπως πληροφορούμαι. Αυτές οι ανασκαφές και πολλές άλλες όμοιες, πέρα από την Ακρόπολη, αρχαιότερες και ισάξιες, έχουν την ανάγκη μας. Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να καταλάβουμε τις ανάγκες τους και να τις προστατέψουμε εθελοντικά. Γιατί είναι κομμάτια της δικής μας ιστορίας και του δικού μας πολιτισμού.

Προτείνουμε τη σύσταση εθελοντικών ομάδων σε κάθε νομό με στόχο τον καθαρισμό και την περιφρούρηση των αρχαιολογικών χώρων, που επιβεβαιώνουν τη μακρόχρονη ιστορική παράδοση του κάθε σημείου της Ελλάδας. Ελπίζουμε έτσι η ιστορία μας καθαρή και προστατευμένη να αποδοθεί στο κοινό, ντόπιους και αλλοδαπούς,  προς θεωρία, γνώση και διάδοσή της .

Η σύσταση εθελοντικώ ομάδων για την προστασία και την ανάδειξη αυτών των ανασκαφών, θα επιβεβαιώσει πως  το καλό νικά, αρκεί να το θέλει. Τελικά, έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως μόνο με τους εθελοντές αυτός ο τόπος θα βγει από το τέλμα. Και μη μου πείτε ότι ο εθελοντισμός δεν είναι εργασία για επιβίωση. Αντίθετα. Μέσα από την εθελοντική προσφορά, θα σταθεί δυνατό να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί δραστικά η κρίση. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, επειδή το φρόντισαν κάποιοι από το παρελθόν, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα έχουμε τις αντικειμενικές προϋποθέσεις να επιβιώσουμε, να συνεχίσουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις μας, δηλαδή σωματική, ψυχική και πνευματική δύναμη. Αυτό θα δώσει τη λύση.

Αναφερθήκαμε σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς του τουρισμού στη χώρα μας. Αλλά δεν είναι οι μόνοι. Αν ψάξουμε θα βρούμε κι άλλους πόρους για αποκατάσταση και αξιοποίηση, αρκεί να το θελήσουμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s