Ο Πλούτων

Μετά τη νίκη του Δία και των συμμάχων του κατά των Τιτάνων ο κόσμος μοιράστηκε ανάμεσα στον Δία, τον Ποσειδώνα και τον Άδη. Ο τελευταίος πήρε τον κάτω κόσμο. Ο Ποσειδών έγινε κύριος των υδάτων και ο Ζευς κράτησε για λογαριασμό του τη γη, τον αέρα και τα άστρα. Εμείς σήμερα θα σταθούμε πρώτα στον Άδη και τον κάτω κόσμο.
Ας δούμε τι λέει το ετυμολογικό για το όνομα Άδης ή Αϊδης. Λέει ότι είναι σύνθετο το όνομα από το στερητικό α και το δεύτερο θέμα του ρήματος ορώ, ιδ-, fιδ-, αόριστος β΄ είδον. Το θέμα του αορίστου β΄ ήταν fιδ- και προφερόταν βιδ-. Το θέμα παρέμεινε στη λατινική γλώσσα ως video= ορώ, βλέπω. Και σήμερα μιλιέται σε όλες τις γλώσσες, διότι η τηλεόραση ή television είναι ελληνική λέξη με καταγωγή από τον Όμηρο και στα δύο συνθετικά της.
Άδης λοιπόν ή Άϊδης είναι ο αόρατος, αυτός που δεν φαίνεται. Και δεν φαίνεται, γιατί οι ζωντανοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τον δουν. Ποιος σκέφτεται ή θέλει να δει το θάνατο; Ποιος θέλει να πάει στον Κάτω Κόσμο;
Το δεύτερο που θα μας απασχολήσει είναι ο Κατω Κόσμος, ο κόσμος του Άδη. Άξιζε η μοιρασιά; Μήπως αδικήθηκε; Όχι βέβαια για να αποδώσουμε δικαιοσύνη, αλλά γιατί μας αφορά. Είναι θέμα επιβίωσης των Ελλήνων και της Ελλάδας.
Τι είχε και βέβαια έχει ο κάτω κόσμος; Ο ελληνικός κάτω κόσμος; Τα πάντα όλα.

1. Λιγνίτης: Ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος.

2. Αλουμίνιο: Η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου.

3. Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.

4. Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου, κυρίως στο νομό Δράμας.

5. Νικέλιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή όπλων και βιομηχανικών προϊόντων.

6. Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως στη διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.

7. Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.

8. Χρωμίτης: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

9. Ουράνιο: Οι ειδήμονες λενε ότι η αξιοποίηση μέρους των βεβαιωμένων κοιτασμάτων ουρανίου στο Παγγαίο θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της χώρας “εν μια νυκτί”. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ, τα κοιτάσματα μεταλλευμάτων ουρανίου στη Δράμα, τις Σέρρες και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται στους 10.000 τόνους, ενώ τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι 1.525 τόνοι. Ουράνιο υπάρχει ακόμη στη Λεκάνη Σερρών, στο Παρανέστι, στην Κερκίνη, στο Βαθύ Κιλκίς και στο Σύμβολο Όρος.

10. Πετρέλαιο: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο και το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται.Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα. Ένα δισ. βαρέλια είναι τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα αργού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι γνωστό στους γεωλόγους ότι ολόκληρο σχεδόν το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος ήταν κάποτε μία απέραντη πεδιάδα με πλούσια βλάστηση, η οποία στην πορεία κατεποντίσθη για να δημιουργήσει μετά από χιλιάδες χρόνια το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος. Οι υδρογονάνθρακες των δασών έγιναν πετρέλαιο.

11. Χρυσός -ασήμι: Πλούσια τα κοιτάσματα στα πολύτιμα αυτά μέταλλα, τα οποία μπορούν να αποφέρουν κρατικά έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως και να εξασφαλίσουν πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας.

12. Γεωθερμικά πεδία: Αν αξιοποιούνταν, η ενέργεια που θα προέκυπτε, θα ισοδυναμούσε με 160.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.

13. Μάρμαρα: Στη Θάσο υπάρχει το λευκότερο μάρμαρο του κόσμου και η Ελλάδα γενικά θεωρείται γιά την έκταση της, μία από τις πλέον μαρμαροφόρες περιοχές του κόσμου.

14. Τύρφη: 4 δισεκατομμύρια τόνοι διαπιστώθηκαν μετά από έρευνα του 1964 στην πεδιάδα των Φιλίππων Καβάλας. Η τύρφη από εξέταση ειδικών και ξένων αποτελεί λίπασμα και η απόδοση του θα ήταν μεγαλύτερη, αντί να χρησιμοποιείται για καύσιμο, όπως είπαν Έλληνες και ξένοι ειδικοί.

15. Λευκόλιθος:. Αποτελεί πρώτη ύλη για πυρότουβλα, για μεγάλους κλιβάνους, που λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Λευκόλιθος υπάρχει στη Χαλκιδική και στο Μαντούδι.

16. Και βέβαια πλουτώνιο, για το οποίο πολύ λίγα μας αφήνουν να γνωρίζουμε.

Αν ψάξουμε, θα βρούμε κι άλλα ορυκτά στον ελληνικό κάτω κόσμο, ικανά να μας σώσουν από το μνημόνιο, την ανεργία, την ψυχική και ηθική κατάπτωση, την πτώχευση. Αλλά «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», όπως λέει ο Κάλβος σε μια ωδή του. Εμείς λέμε απλά. Χρειάζονται κάκαλα για να είσαι αφέντης στον τόπο σου.

Ο Άδης πάντως ήταν αφέντης στον κάτω τόπο του. Κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει μαζί του. Ήταν δυνατός, πανίσχυρος. Γιατί η υπόγεια περιουσία τον έκανε να αισθάνεται σίγουρος για το σήμερα και το δικό του αύριο. Άλλωστε δεν ονομάστηκε από τους Έλληνες άδικα Πλούτων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s