Διαλεκτικός Υλισμός

Η εικόνα, την οποία σχημάτισαν στην αντίληψή τους για τον κόσμο ο Μαρξ και ο Ένγκελς για τον κόσμο ονομάζεται διαλεκτικός υλισμός. Ο διαλεκτικός υλισμός είναι η επαναστατική θεωρία για τη μεταμόρφωση του κόσμου και ο επιστημονικός οδηγός για την επαναστατική δράση. Χρησιμοποιούν την αντιμεταφυσική διαλεκτική μέθοδο για τη μελέτη της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας και της νόησης και η αντίληψή τους για τα φαινόμενα είναι ένας υλισμός αυστηρά επιστημονικός.
Η διαλεκτική μέθοδος και ο φιλοσοφικός υλισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αποτελούν ενιαία φιλοσοφική αντίληψη. Ο διαλεκτικός υλισμός θεωρείται από τους μαρξιστές το μέσο για να απελευθερωθεί ο λαός από την πολιτική και πνευματική δουλεία. Η εμφάνιση του απετέλεσε καμπή στην ιστορία της φιλοσοφίας, γιατί ήταν η πρώτη φιλοσοφία στην ιστορία της ανθρωπότητας που αντιμετώπιζε τα συμφέροντα του προλεταριάτου. Είναι μια ζωντανή διδασκαλία που εμπλουτίζεται, εξελίσσεται αφομοιώνοντας συνεχώς την καινούργια πείρα από την πάλη των τάξεων και γενικεύει τις ανακαλύψεις της φυσικής επιστήμης.
Η διαλεκτική αποτελεί τη μοναδική επιστημονική μέθοδο γνώσης που επιτρέπει την ορθή αντιμετώπιση των φαινομένων και βοηθάει στην αποκάλυψη των πιο γενικών αντικειμενικών νόμων που διέπουν την εξέλιξή τους. Η φύση και η κοινωνία πρέπει να εξετάζονται μέσα στην συνάφειά τους στην αλληλεπίδρασή τους, στην κίνηση και την αλλαγή τους. Η ανάπτυξη πρέπει να θεωρείται όχι σαν απλή ποσοτική αύξηση μα σαν διαδικασία όπου οι ποσοτικές αλλαγές μεταβάλλονται κατ’ ανάγκη και κάτω από ορισμένες συνθήκες σε ριζικές ποιοτικές αλλαγές. Αυτό που αποτελεί την εξέλιξη και τη μετάβαση από την παλιά ποιότητα στη νέα ποιότητα προέρχεται από την πάλη των αντιθέσεων, από την πάλη ανάμεσα στο καινούργιο και στο παλιό, στην πρόοδο και τη συντήρηση. Ο διαλεκτικός υλισμός αποτελεί την επιστημονική θεωρία της γνώσης για την κατανόηση της διαδικασίας της γνώσης και την ανακάλυψη της αντικειμενικής αλήθειας .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s