Owen (1771-1858)

Ο Owen αντίθετα από τους άλλους σοσιαλιστές, έθεσε πραγματικά σε εφαρμογή τις ιδέες του για τη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Ήταν οπαδός του ντετερμινιμού και υποστήριζε πως ο άνθρωπος είναι προϊόν των περιστάσεων. Συγκεκριμένα: «Ο άνθρωπος είναι ένα σύνθετο ον, του οποίου ο χαρακτήρας διαμορφώνεται από τη σύστασή του ή από τον οργανισμό που φέρει από τη γέννησή του και από την επίδραση των εξωτερικών περιστάσεων». Για να ανθρωποποιηθούν οι άνθρωποι, φού ξεφύγουν από το ζωώδες στάδιο, πρέπει να δράσουν πάνω σε δύο πράγματα: στις περιστάσεις και ειδικά στην εκπαίδευσή τους. Προκειμένου ο Owen να αποδείξει την ορθότητα των απόψεών του, στο New Lanark, βιομηχανική περιοχή όπου βασίλευαν η φτώχια, το έγκλημα και η αθλιότητα, μεταβάλλει την κλωστοϋφαντουργία του σε ένα πρότυπο ίδρυμα βελτιώνοντας τον εξοπλισμό και τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων σε αυτή: μείωση της ημέρας εργασίας, άρνηση απασχόλησης παιδιών κάτω των δέκα ετών, κατάργηση των προστίμων, δημιουργία κατοικιών.
Τον απασχολεί πολύ η εκπαίδευση, από την οποία περιμένει να διαμορφώσει τον άνθρωπο σε «ένα ον υγιές, έξυπνο, λογικό, αγαθό και ευτυχισμένο».
Εμπνεόμενος από τις εμπειρίες της αμοιβαίας εκπαίδευσης και επηρεασμένος από τον Πεσταλότσι, ανοίγει ένα σχολείο στο New Lanark το 1816. Το χαρακτηρίζει: «Νέο ίδρυμα για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα». Η παιδαγωγική μέθοδος που εφαρμόζεται αποβλέπει στην εξάσκηση των αισθήσεων των παιδιών, στην καλλιέργεια πνεύματος παρατήρησης, στη διαδασκαλία διαλογισμού και ορθής κρίσης. Αγόρια και κορίτσια αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Ο Owen, για να κάνει τα άτομα υπέυθυνα για τις πράξεις τους καταργεί τις «τεχνητές» τιμωρίες και ανταμοιβές, αυτές που βασίζονται σε «μπερδεμένες» έννοιες του καλού και του κακού, διατηρεί τις «φυσικές» τιμωρίες και ανταμοιβές, αυτές που προκύπτουν φυσιολογικά από την συμπεριφορά του ατόμου.
Το σχολείο είναι δωρεάν για τους πιο νέους και γι’ αυτούς που παρακολουθούν βραδινά μαθήματα. Ένα λογικό ποσό παρακρατείται για τους υπόλοιπους, οι οποίοι εξάλλου κερδίζουν χρήματα δουλεύοντας στα εργαστήρια. Όλοι οι μαθητές εξασκούν τη φυσική εκπαίδευση, στρατιωτικές ασκήσεις, τραγούδι και χορό. Υφίστανται τακτικές ιατρικές εξετάσεις και αυτές οι φροντίδες είναι δωρεάν. Το σχολείο του Owen είχε μεγάλη απήχηση σε όλη την Ευρώπη. Βρήκε μιμητές, αλλά του διέφυγε από τη φιλοσοφία του κάτι πολύ σημαντικό κατά την κρίση μας. Ο αναπτυσσόμενος άνθρωπος εκπαιδεύεται από άλλους ανθρώπους. Άρα προϋπόθεση είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδαγωγών.
Αν πραγματικά θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο, όντως πρέπει να ποντάρουμε σε μια υγιή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Το ερώτημα είναι: μοναδικός υπεύθυνος της αγωγής είναι το σχολείο; Και αν ναι, τι κάνει το κράτος για την εκπαίδευση και προετοιμασία των λειτουργών του. Καλύτερα ακόμη, τι κάνει το κράτος για την προετοιμασία των νέων μελών του, ώστε να γίνουν κατάλληλοι γονείς. Γιατί είναι σαφές πως τα θεμέλια της προσωπικότητας του ανθρώπου χαράσσονται μέσα στο σπίτι, από τα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα από τους γονείς.
Αυτά και είθε το ΠΑΣΧΑ που έρχεται να γίνει για την ανθρωπότητα το ΠΕΡΑΣΜΑ σε μια καλύτερη ζωή. Όπου ο θάνατος θα συμβεί τουλάχιστον μια φορά και όχι κάθε μέρα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s