Παραγωγικές δυνάμεις

Ως παραγωγικές δυνάμεις νοούνται τα εργαλεία, με τη βοήθεια των οποίων παράγονται τα υλικά αγαθά, καθώς και οι άνθρωποι που τα κατασκευάζουν και τα χειρίζονται σύμφωνα με την κατακτημένη πείρα και τις συνήθειες της εργασίας. Η δοσμένη κατάσταση των παραγωγικών δυνάμεων μιας κοινωνίας μας δείχνει σε πιο σημείο έχει φτάσει η ανάπτυξη της κοινωνίας σε τεχνικά μέσα. Μας δείχνει επίσης το πνευματικό και τεχνικό επίπεδο των ανθρώπων, που χειρίζονται αυτό τον τεχνικό εξοπλισμό.
Η παραγωγικότητα της κοινωνικής εργασίας σε μια δοσμένη ιστορική στιγμή εξαρτάται από το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή από την ποιότητα και τεχνική ανάπτυξη των εργαλείων, από την πείρα των ανθρώπων και από τις συνήθειές τους στην εργασία. Σε κάθε δεδομένη ιστορική στιγμή, η ζωή της κοινωνίας προσδιορίζεται κατά τρόπο ανέκκλητο από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγικές δυνάμεις τη στιγμή αυτή.
Το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και η εξέλιξη των μέσων παραγωγής παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του τρόπου παραγωγής των υλικών αγαθών. Η αλλαγή εξάλλου του τρόπου παραγωγής των υλικών αγαθών οδηγεί αναπόφευκτα στην αλλαγή ολοκλήρου του κοινωνικού καθεστώτος. Στο μέτρο που αλλάζουν τα εργαλεία παραγωγής, αλλάζουν, αναπτύσσονται και οι άνθρωποι, που αποτελούν το βασικότερο στοιχείο των παραγωγικών δυνάμεων, καθώς επίσης οι συνθήκες εργασίας τους, η πείρα τους και οι συνήθειές τους.
Στο διάστημα που το παλιό οικονομικό σύστημα παραχωρεί τη θέση του στο καινούργιο, οι υφιστάμενες ως τότε παραγωγικές σχέσεις καταργούνται, ενώ αντίθετα οι παραγωγικές δυνάμεις διατηρούνται και αναπτύσσονται .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s