Διαλεκτική

Η Διαλεκτική είναι η επιστήμη, η οποία μελετά τους γενικότερους νόμους κίνησης και εξέλιξης της φύσης, της κοινωνίας και της γνώσης. Τον πυρήνα της διαλεκτικής μπορούμε να ανιχνεύσουμε στη ρήση του Ηρακλείτου «Τα πάντα ρει». Η έννοιά της συνοδεύει το στοχασμό του ανθρώπου από τη στιγμή που άρχισε να προβληματίζεται για τον κόσμο του. Ανώτατο στάδιο στην ανάπτυξη της διαλεκτικής είναι η ιδεαλιστική διαλεκτική του Χέγκελ. Ο Χέγκελ «για πρώτη φορά παρέστησε όλο το φυσικό ιστορικό και πνευματικό κόσμο με τη μορφή της ροής, δηλαδή σαν μια διαρκή κίνηση, αλλαγή, μεταμόρφωση και εξέλιξη και έκανε προσπάθεια να αποκαλύψει την εσωτερική συνάρτηση αυτής της κίνησης και της εξέλιξης» .
Ο Μαρξ και ο Ένγκελς απέρριψαν το ιδεαλιστικό περιεχόμενο της χεγκελιανής διαλεκτικής και οικοδόμησαν τη φιλοσοφία της στη βάση της υλιστικής αντίληψης του ιστορικού γίγνεσθαι και της εξέλιξης της γνώσης, της γενίκευσης των πραγματικών νομοτελειών, που συντελούνται στη φύση, στην κοινωνία και στη νόηση, εισάγοντας έτσι το διαλεκτικό υλισμό. Την ανάγκη αυτή επέβαλε η ανάπτυξη των επιστημών.
Η υλιστική-μαρξιστική διαλεκτική δεν είναι μόνο «οντολογική» αλλά και γνωσιολογική διδασκαλία. Συνδυάζει οργανικά τους νόμους κίνησης και εξέλιξης του είναι και της γνώσης, γιατί το είναι και η γνώση έχουν το ίδιο περιεχόμενο, αλλά διαφέρουν ως προς τη μορφή. Με τη διδασκαλία της για τις αντιθέσεις η διαλεκτική αποκαλύπτει την κινητήρια δύναμη και την πηγή κάθε εξέλιξης.
Η υλιστική διαλεκτική είναι φιλοσοφική μέθοδος έρευνας της φύσης και της κοινωνίας. Η επαναστατική ουσία της, που εξορκίζει κάθε στασιμότητα και ακινησία, την κάνει όπλο πρακτικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, που βοηθάει στον αντικειμενικό υπολογισμό των ιστορικών αναγκών της κοινωνικής εξέλιξης και συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s