Κωνσταντίνος Σκόκος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1855 και πέθανε στην Αθήνα το 1929. Σπούδασε Νομικά, αλλά ουδέποτε άσκησε δικηγορία. Από το 1886 ως το 1918 εξέδιδε το «Εθνικόν Ημερολόγιο». Στις σελίδες του συγκέντρωσε τις καλύτερες συνεργασίες των ελλήνων λογοτεχνών της εποχής. Σ’ αυτό καταχώρησε, με το ψευδώνυμο «ΣΑΤΑΝΑΣ», τα μικρά σατιρικά του επιγράμματα, είδος στο οποίο πραγματικά διέπρεψε. Έγραψε επίσης λυρικά ποήματα σε καθαρεύουσα κι ευθυμογραφικά πεζά.
Γιατί τώρα αναφέρω αυτόν τον ποιητή; Γιατί θυμήθηκα ένα σατιρικό του επίγραμμα, που το είχα διαβάσει στα μαθητικά μου χρόνια. Μου έκανε εντύπωση τότε και το κατέγραψα στη μνήμη μου. Και κάθε φορά που αντιλαμβάνομαι τα βέλη της κακίας κάποιων ανθρώπων, που δεν πείραξα ποτέ, να στρέφονται εναντίον μου, το αναφέρω, γιατί είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτω για να πάρω εκδίκηση για την αδικία που δέχτηκα. Θα το καταθέσω λοιπόν εδώ και ο νοών νοείτω.

Ο φθόνος όσο νάν’ κακός
έχει και το καλό του,
κάνει κι αυτόν το φθονερό
να λιώνει απ’ το κακό του.

Αυτό είναι. Ένα μικρό τετράστιχο, αλλά θαυματουργό. Απλά θυμηθείτε το, αν, ο μη γένοιτο, το φέρει η ανάγκη. Είναι μια παρηγοριά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s