Αφόρμηση 2

Στο προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα στη σημασία της αφόρμησης για τη μάθηση. Η αφόρμηση είναι το πρώτο βήμα του δασκάλου για την έξαψη του ενδιαφέροντος των μαθητών. Όσο πιο παράξενο ή περίεργο είναι το ξεκίνημα (δεν εννοούμε άσχετο) τόσο περισσότερο εξάπτεται η περιέργεια και το ενδιαφέρον των εφήβων. Ακόμη και ένα σχετικό με το νέο μάθημα ανέκδοτο, μπορεί να αποτελέσει αφόρμηση, ξεκίνημα.
Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα. Έστω ότι πρόκειται να επεξεργαστούμε με τους μαθητές μας το γνωστό δημοτικό: της Αγια-Σοφιάς (Σημαίνει ο θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα επουράνια, σημαίνει κι η Αγια Σοφιά, το μέγα μοναστήρι, με τα σαράντα σήμαντρα…).
Έχουμε από το διάλυμα αναρτημένες στον πίνακα δύο μεγάλες εικόνες. Στη μία εικονίζεται ο Παρθενώνας, Στην άλλη η Αγία σοφία. Σήμερα μπορεί αυτό να γίνει ας πούμε με προβολή, (φορητός υπολογιστής και βιντεοπροβολέας). Στις βουβές απορίες των μαθητών απαντάμε με συγκεκριμένες και σαφείς ερωτήσεις.
Αρχικά τοποθετούμε χρονολογικά της εικόνες μας. Ποια εποχή αντιπροσωπεύει ο Παρθενώνας; Ποια η Αγία Σοφία;
Ποια ιστορικά στοιχεία χρειάζονται ακόμη για να γίνει ο ιστορικός τους περίγυρος τζάμι. Προσοχή! Σύντομες ερωτήσεις, σύντομες απαντήσεις. Συνεχίζουμε.
-Ποια ήταν η Αγία Σοφία; πότε έζησε; γιατί άγιασε; Τα παιδιά, μπορώ να σας το βεβαιώσω, είναι σε θέση να δώσουν επίσης σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις, την εξής μία και φαρμακερή. Πρόκειται για τη σοφία του θεού. Ο Παρθενώνας πού είναι αφιερωμένος; Στην Αθηνά. Τι προσωποποιούσε η Αθηνά; Τη σοφία του θεού Δία, γι αυτό γεννήθηκε από το κεφάλι του.
Έτσι, τα παιδιά όχι μόνο αντιλαμβάνονται και βιώνουν τη συνέχεια της ιστορίας μας, αλλά αποσαφηνίζουν και ιστορικές περιόδους.
Προσοχή! Η αφόρμηση ποτέ δεν ξεπερνάει τα πέντε λεπτά. Δεν είναι το μάθημα, είναι απλώς η αυλαία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s