Πολιτικοί και Πολιτική

Ας γνωρίσουμε την ετυμολογία των λέξεων. Η ρίζα είναι πολ- και η ριζική λέξη είναι πόλις. Από κει γεννήθηκαν οι λέξεις: πολίτης=ο άνθρωπος της πόλης, πολιτεύομαι=ζω ως πολίτης, πολιτεία=ο τρόπος ζωής στην πόλη, πολίτευμα=το αποτέλεσμα του πολιτικού τρόπου ζωής. Αργότερα, όταν ισχυροποιήθηκαν οι πόλεις, δημιουργήθηκαν οι πολιτικοί και η πολιτική, δηλαδή ό,τι έχει σχέση με την πόλη. Τέλος, ήρθε ο πολιτισμός, αυτό που καταξιώνει τον άνθρωπο και τον οδηγεί προς τον ουρανό. Εμείς θα μιλήσουμε για τους πολιτικούς και την πολιτική. Τι σημαίνει πολιτικοί και πολιτική.
Το ερώτημα, το οποίο έχει θέσει ήδη ο σοφός Σωκράτης πριν από 2.500 χρόνια είναι: ο καθένας που θέλει να λέγεται πολιτικός γνωρίζει την τέχνη να πολιτεύεται; έχει την ικανότητα να κυβερνά; να διαχειρίζεται τα πράγματα της πόλης και να επιλύει τα προβλήματά της; και αν κατέχει την τέχνη του πολιτεύεσθαι, την έχει διδαχθεί; έχει σπουδάσει την πολιτική αρετή; Γιατί πολιτική χωρίς αρετή, δεν είναι πολιτική, είναι απατεωνιά. Ας αναλογιστούμε, λέει ο Σωκράτης, όταν αρωστήσουμε θα πάμε στον ειδικό, το γιατρό, δεν θα πάμε στον οποιονδήποτε. Όταν χρειαστεί να φτιάξουμε σπίτι, θα απευθυνθούμε στον ειδικό, σ΄αυτόν που έχει διδαχθεί αυτή την τέχνη. Εν τέλει, για οτιδήποτε έχει να κάνει με τη ζωή μας ως ζην και ως ευ ζην θα αναζητήσουμε τον ειδικό, τον τεχνίτη. Όταν όμως πρόκειται για τη διακυβέρνηση της πόλης, πράγμα που έχει να κάνει άμεσα με τη ζωή μας, στρεφόμαστε πάντοτε προς τον ειδικό; Εν ολίγοις, με ποια κριτήρια επιλέγεται κάθε φορά ο πολιτικός; Είναι καθορισμένα ή τυχαία;
Στις μέρες μας συνέβη να ακουστεί επί τέλους δυνατά από πολιτικά χείλη ένα μελανό στοιχείο της πολιτικής μας ζωής. Είναι οι πελατειακές σχέσεις, που τις περισσότερες φορές επιβάλλουν τον πολιτικό και την κυβέρνηση. Αυτό είχε ως συνέπεια να φτάσουμε σ’ αυτό το κράτος μαριονέτα, που παίζει με τη ζωή μας και τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας και μας υποχρεώνει να κινούμεθα στους ρυθμούς, που κάποιες κυρίαρχες δυνάμεις μας χτυπούν. Και εμείς φερθήκαμε απερίσκεπτα, αλλά και αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα μας σ΄αυτό το τέλμα, δεν ντρέπονται καθόλου να δηλώνουν πολιτικοί. Αρκεί να έχουν την εξουσία και το χρήμα. Γι αυτό χωρίς τσίπα και αιδώ λένε και ξαναλένε αερολογίες, σίγουροι πως θα μας πείσουν ή έστω θα δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Πολιτικοί χωρίς ήθος και συνείδηση του συνανήκειν. Βέβαιοι πως διοικούν ένα πλήθος ηλιθίων, (κάπου άκουσα πως μας αποκαλούν πίθηκους που μιλάμε), που εύκολα θα μπουρδουκλώσουν και θα παρασύρουν πάλι προς το μέρος τους. Βέβαιοι πως θα ξαναπάρουν την εντολή, που θα τους απενεχοποιήσει από τα εγκλήματά τους. Το κακό είναι πως ο καθένας από μας το φοβάται πως κάπως έτσι θα ξαναγίνει.
Ο πολιτικός είναι αυτός που ζει στην πόλη, ανήκει στην πόλη και τους πολίτες. Έχει συνείδηση του συνανήκειν και γι αυτό αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων των συμπολιτών του. Σ’ αυτή την αντίληψη ασκεί πολιτική, με την προϋπόθεση ότι κατέχει την τέχνη να πολιτεύεται. Από πού όμως τη διδάσκεται αυτή την τέχνη; Η πολιτική, όπως και κάθε τι που μας χαρακτηρίζει ως πολίτες μιας πόλης, διδάσκεται από την ίδια τη ζωή, από τις εμπειρίες του παρελθόντος και του παρόντος, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία, παντού. Δεν χρειάζεται ταλέντο, χρειάζεται ήθος. Αιδώ και δικαιοσύνη. Αυτές είναι οι αρετές, από τις οποίες με εντολή του Δία έπρεπε να μεταλάβουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι. Διαφορετικά θα τρώει ο ένας τις σάρκες του άλλου. (Πώς και ξέφυγαν μερικοί; αρκετοί;)
Αυτός που θέλει να λέγεται πολιτικός, αφού μεταλάβει αιδούς και δικαιοσύνης, οφείλει να είναι προετοιμασμένος για θυσίες για το καλό των συμπολιτών του. Θα έλθει στους πολιτικούς αγώνες όχι ως Μεσίας με το φωτοστέφανο του Σωτήρα. Η ζωή δεν χρφειάζεται Μεσίες. Χρειάζεται τη συλλογική συμμετοχή. Το ζητούμενο συνεπώς είναι ο ηθικός και έξυπνος πολιτικός να κάνει τους συμπολίτες του να συνεργαστούν μαζί του στην επίλυση των προβλημάτων τους. Ο ίδος θα μπει μπροστά και θα καλέσει και τους άλλους μαζί του στους πολιτικούς αγώνες. Γιατί η πολιτική δεν είναι υπόθεση λίγων, είναι υπόθεση όλων.Τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία. Και να είστε βέβαιοι πως οι πολλοί, όλοι, και θα ακολουθήσουν, αν ο αρχηγός αποδείξει πως είναι έντιμος αγωνιστής, και θα συμβάλουν στην ορθή επίλυση των πολιτικών προβλημάτων με μεγάλη επιτυχία. Εμείς οι άνθρωποι και θέλουμε και μπορούμε. Αρκεί να πιστούμε πως αξίζει για τη θυσία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s