Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Αυτά τα λόγια είπε ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενωσης (ΕΡΕ) Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1963, όταν το παρακράτος δολοφόνησε τον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, επειδή διαδήλωνε κατά του πολέμου και υπέρ τηε ειρήνης. Βέβαια το πρόβλημα δεν ήταν ακριβώς αυτό. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είχε φωνή και μάλιστα πολύ ωραία φωνή τόσο, ώστε να ξυπνά τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Αλλά δεν ήταν μόνο φωνή. ήταν και ψυχή και με τη δράση του γνώριζε στους ανθρώπους τη σημασία κάποιων εννοιών, όπως ισότητα, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα, αγώνας για τη διεκδίκηση όσων μας ανήκουν, γιατί μας ανήκουν πολλά, τα οποία όμως για να τα κερδίσουμε χρειάζεται να ανασκουμπωθούμε. Οι αγώνες τότε μόνμο έχουν αξία και αντικείμενο, όταν ξεκινολυν από μας.
Χιλιάδες χρόνια τώρα αγωνίζεται η ανθρωπότητα για τη δικαίωσή της. Έδωσε και εξακολουθεί να δίνει μάχες και να χύνει το αίμα της και όμως δίκιο να μη βρίσκει ποτέ. Ας θυμηθούμε μερικές στιγμές από την ιστορία.
1789, Γαλλική Επανάσταση. Ποιος βγήκε κερδισμένος; Ο Ναπολέων, ο Κορσικανός στρατιώτης, ο οποίος στο όνομα των χιλιάδων νεκρών επαναστατών άρπαξε κυριολεκτικά στον αέρα τον τίτλο του Αυτοκράτορα και έστησε πάνω στα πτώματα των αγωνιστών, ως ζηλωτής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τη δική του αυτοκρατορία. Βέβαια κάποια πράγματα άλλαξαν στο κοινωνικό γίγνεσθαι για όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Ο πόθος όμως των λαών για ισότητα και δικαιοσύνη έμεινε ανεκπλήρωτο όνειρο.
1821, Ελληνική Επανάσταση. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου μετά από 2000 χρόνια σκλαβιάς η Ελλάδα να ξαναδεί το φως της Ελευθερίας, ως η πρώτη διδάξασα την έννοια του ατομικού και συλλογικού αυτοπροσδιορισμού. Δεν βαριέσαι! Κόμπο κόμπο, με το σταγονόμετρο μεγάλωνε η πατρίδα μας και τόσο μόνο, όσο οι μεγάλες δυνάμεις το επέτρεπαν. Γιατί η Ελλάδα στην ουσία δεν απελευθερώθηκε ποτέ. Ήταν και είναι κάτω από επιτήρηση. Και διεκδικεί, αν διεκδικεί, τόσα μόνο, όσα συμφωνούν να της δώσουν «οι προστάτες» της. Εδώ ταιριάζει άριστα ο όρος «νταβατζήδες», που πολύ εύστοχα έχουν επισημάνει κατά καιρούς πολιτικοί μας, από όλες τις παρατάξεις, όταν τους πιάνουν κρίσεις συνείδησης.
Έτσι, με πρόσχημα το μνημόνιο έγινε ανακατανομή του χρήματος στα μεσαία και κατώτερα λαϊκά στρώματα. Ενδεικτικά: 5000 από το ετήσιο εισόδημα του υπαλλήλου, 1000 από τη σύνταξη του μικρομεσαίου συνταξιούχου, άλλα τόσα από το φτωχό συνταξιούχο και έχουμε και συνέχεια. Και όλα αυτά δήθεν για να πληρωθούν τα δάνεια, στο όνομα των οποίων ασελγούν στο σώμα της Ελλάδας όλοι οι πολεμοκάπηλοι. Γιατί η πατρίδα μας αιώνες τώρα είναι έρμαιο των καιρών και της τύχης. Βέβαια η έννοια πατρίδα δεν είναι κενή περιεχομένου. Είμαστε όλοι εμείς, που  γεννηθήκαμε  και κατοικούμε σ’ αυτόν τον τόπο, που είναι ζυμωμένος με τις αναμνήσεις μας, με τους φίλους μας, με τους συγγενείς μας, με ό,τι τέλος πάντων πλαστήκαμε.
Το ερώτημα είναι. Αγαπάμε τελικά αυτόν τον τόπο, τη φύση, την πανίδα και την χλωρίδα της, τους ανθρώπους που την κατοικούν; Ας μη βιαστούμε να πούμε ναι. Γιατί δεν μας καλύπτουν πια τα κούφια λόγια της αγάπης. Αυτό που χρειάζεται είναι η δράση. Αυτή η πολύπαθη πατρίδα, για την οποία ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης έγραψε «όπου και να περπατήσω η Ελλάδα με πληγώνει», έχει άμεση ανάγκη από μας. Χρειάζεται το ενδιαφέρον μας γι αυτήν, όχι για τον εαυτό μας. Χρειάζεται να μας δει να παράγουμε, να ζούμε στη δράση μαζί της και για χάρη της. Να ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τη δημιουργία την παραγωγική και την πολιτιστική.
Αν όλοι μαζί, σαν σωστοί πατριώτες και όχι με τα μάτια στον ξενιτεμό, «να φύγουμε, να πάμε αλλού», λειτουργήσουμε πάνω σε αυτόν τον καμβά, μία ψυχή, ένα πνεύμα, κοινός στόχος, τότε και μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως θα απαλλαγούμε από τους «προστάτες» μας. Γιατί θα καταλάβουν και αυτοί ότι πρέπει επiτέλους να μας σέβονται και να μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους και όxι σαν γουρούνια, «pigs».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s