Eurovision

Σε λιγότερο από ένα χρόνο είδαμε με φρίκη τη ζωή μας να αλλάζει προς το χειρότερο.
Γι αυτή την ανεπάντεχη (αλήθεια ανεπάντεχη;) νέα συμφορά ακούστηκαν πολλά. Εκείνο όμως το οποίο μας έκανε εντύπωση ήταν οι προσπάθειες που έγιναν, για να γίνει κατανομή ευθυνών, ώστε να νοιώσουμε ως λαός ένοχοι για τις επιλογές μας, ως ασυνείδητοι, τεμπέληδες, άχρηστοι, κρατικοδίαιτοι, αμφιβόλου ηθικής, ανίκανοι να κυβερνηθούμε, φιλοτομαριστές, επιλήσμονες και δεν μπορώ να θυμηθώ γιατί άλλο κατηγορούμεθα ακόμη. Και τα ακούσαμε όλα αυτά και τα ανεχτήκαμε ελπίζοντας πως πρόκειται για εφιάλτη που θα περάσει. Δεν τολμούμε να πιστέψουμε πως μας κυβερνά απροκάλυπτα οι τριανδρία του ΔΝΤ. Δεν μπορεί να μπήκε ο Στρος (καλά τον λέω;) στην ελληνική βουλή και να αποφάσισε για λογαριασμό μας. Όλα είναι ένας κακός εφιάλτης και θα περάσει.
Όχι, δυστυχώς τίποτε δεν ισχύει από όσα ελπίζουμε.Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή και ανελέητη και ακόμη τις συνέπειες δεν τις έχουμε γευτεί.
Ποιος φταίει λοιπόν;
Είναι πολύ εύκολο να δικαιολογηθούμε με το γνωστό: «Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους ταιριάζουν». Διαλέγουμε δηλαδή ως λαός ηγέτες σαν τα μούτρα μας. Άρα μη χτυπάτε τους Χατζηδάκηδες ούτε τους Παναγόπουλους, δεν φταίνε οι πολιτικοί ούτε οι συνδικαλιστές για τα δεινά μας, αλλά εμείς που τους ψηφίζουμε. ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ;
Εδώ μπαίνει η Γιουροβίζιον.
Κάθε χρόνο μας καλεί το κρατικό κανάλι να διαλέξουμε το τραγούδι, που θα μας εκπροσωπήσει στο τραγουδιστικό αυτό καρναβάλι της φτηνής γκλαμουριάς και της ακριβής φτήνιας. Κι εμείς τρέχουμε στο κάλεσμα, όπως το 16ο αιώνα έτρεχαν οι Ιθαγενείς να ακριβοαγοράσουν τα φανταχτερά γιαλάκια, που τους πουλούσαν οι λευκοί. Μας βάζουν να ακούσουμε ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. Και ανάμεσα σε αυτά τα τρία να ψηφίσουμε αυτό που θα μας εκπροσωπήσει στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε βέβαια πως στα τρία αυτά άσματα κατέληξε Επιτροπή ειδικών, αφού άκουσε έναν αριθμό τραγουδιών και τα επέλεξε με τα δικά της αντικειμενικά κριτήρια ως τα πλέον κατάλληλα. Εμείς απλώς καλούμεθα ως λαός να επιλέξουμε ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ. Αλλά, αν αποτύχουμε, είμαστε μόνον εμείς οι υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα. Παίρνουμε λοιπόν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για έναμικρό κύκλο επιλογών, μέσα στον οποίο καλούμεθα να αναπτυχθούμε ως κριτές.
Κάτι ανάλογο γίνεται και με τις εκλογές. Καλούμεθα να επιλέξουμε τους ηγέτες μας ανάμεσα σε κόμματα και πολιτικούς, που άλλοι έχουν ορίσει πριν από μας για μας. Οι επιλογές είναι: δεξιός, αριστερός, κεντρώος, επέκεινα και ανάμεσα. Αυτοί προτείνονται, επιβάλλονται και κυριαρχούν με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Πίσω τους υπάρχουν οι άλλοι, που τους ανεβοκατεβάζουν, όπως ο μαριονετίστας τις μαριονέτες, όχι γιατί δεν κάνουν ό,τι τους διατάζουν. Προς Θεού, μη σας περνά από το νου τέτοια σκέψη. Ουδείς τολμά να πάρει πρωτοβουλίες αντίθετες. Απλά το παιχνίδ το πολιτικό παίζεται έτσι, ώστε να δίνει την εντύπωση ότι ο λαός διαφωνεί και έχει τον τελικό λόγο για τη μοίρα του. Διαφορετικά, πώς θα μοιράζεται ή καλύτερα θα επωμίζεται τις ευθύνες; Πώς θα αντέχει τον εξευτελισμό και την εξαθλίωση;
Ερώτηση κρίσεως. Είναι αλήθεια πως η κυρία Διαμαντοπούλου προχωρεί σε αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το πρώτο που έβαλε είναι η επίσημη γλώσσα των Πανεπιστημίων μας να είναι η Αγγλική, προκειμένου να καταλαβαίνουν οι εταίροι μας (της;) στην Ευρώπη, αν τα ελληνικά Πανεπιστήμια λειτουργούν στο πλαίσιο της επιστημονικότητας; Γιατί μόνον έτσι θα γίνουν εφάμιλλα των Ευρωπαϊκών. Αν όμως τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος πάψουν να μιλούν ελληνικά, είναι εύκολο μετά σε όλο το δωδεκάχρονο σχολείο να επιβληθεί η αγγλική γλώσσα. Και έτσι θα υλοποιηθεί η ήδη διατυπωθείσα δημοσίως πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου, η επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα να είναι η Αγγλική. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνονται δύο στόχοι: α) θα ξεχαστεί οριστικά πως η ελληνική είναι η μητέρα όλων των γλωσσών του κόσμου, γιατί ο μύθος του φοινικικού αλφαβήτου δεν πιάνει πια και β) η κ. Υπουργός της Παιδείας μας θα είναι το αγαπημένο παιδί, όχι βέβαια των Ελλήνων.

2 Σχόλια

 1. Κυρία Χρονοπούλου,

  Για ακόμη μια φορά με ξαφνιάσατε με το άρθρο σας γιατί από τον τίτλο περίμενα να διαβάσω κάτι εντελώς διαφορετικό. Μου άρεσε πάρα πολύ. Το άσχημο όμως είναι πως τέτοιες «ειδήσεις» πια δεν μας σοκάρουν, ούτε μας τρομάζουν. Ίσως φταίει η ενημέρωση που έχουμε πλέον από το internet και κάτι που θα διαβάσουμε μια μέρα στην εφημερίδα ή θα ακούσουμε από την τηλεόραση, το έχουμε πληροφορηθεί καιρό πριν από το διαδίκτυο. Ίσως πάλι να φταίει που όλα γύρω μας είναι τόσο τραγικά που τίποτα δεν μπορεί να μας προκαλέσει έκπληξη. Οι «Μεγάλες Δυνάμεις» προσπαθούν να διαλύσουν τους Έλληνες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Χένρυ Άλφρεντ Κίσινγκερ, πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, «Οι Έλληνες είναι αναρχικοί… και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή». Αυτό όμως δεν είναι απλά γνωστό. Δεν είναι απλά μια πληροφορία που έχουμε και προσπαθούμε να προφυλαχτούμε από τον επερχόμενο κίνδυνο. Είναι μια εντολή! Μια εντολή που δεν δόθηκε σε άλλους για εμάς αλλά σε εμάς τους ίδιους. Καταστραφείτε! Και εμείς όχι μόνο δεν παλέψαμε για το αντίθετο αλλά τους βοηθήσαμε να το κάνουν και πιο γρήγορα από ότι υπολογίζανε. Το 90% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα greeklish. Πόσο μπορεί να κακοφανεί στη νέα γενιά να περάσει και στα σχολεία μας; Δεν νομίζω ότι είναι μακριά, ούτε ότι θα προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις.
  Εγώ το μόνο που εύχομαι είναι να έχω τη δύναμη και τη δυνατότητα μια μέρα να μπορώ να κάνω αυτό που έκανε σε εμάς ο πατέρας μου. Να ξυπνάω την Κυριακή, να παίρνω την εφημερίδα και με το λεξικό ανοιχτό πάνω στο τραπέζι να διαβάζουμε τα άρθρα – γνώμες, πάντα από τις τελευταίες σελίδες…. Και στο τέλος λίγο πριν το Κυριακάτικο τραπέζι να λύνουμε όλοι μαζί το σταυρόλεξο του οπισθόφυλλου. Και ελπίζω να μην μας ταλαιπωρεί να βρούμε την απάντηση στην ερώτηση – κύριο γνώρισμα έθνους – που δεν είναι άλλο από την ΓΛΩΣΣΑ!

  Με σεβασμό και εκτίμηση
  Καλλιόπη.

  Απάντηση

 2. Καλά το πήγαινες μέχρι να αρχίσεις τις επικίνδυνες μπούρδες για την Διαμαντοπούλου. Τα ίδια που κατηγορείς ότι κάνουν τα ΜΜΜ, να έχουν δηλαδή τους πολιτικούς για μαριονέτες και τους ψηφοφόρους για πελάτες, το ίδιο επιχειρείς να κάνεις κι εσύ.

  Όταν θέτεις έτσι, ουρανοκατέβατα, σε μορφή ερώτησης μία τέτοια άποψη, κάνεις κανονική προπαγάνδα. Χωρίς αξιόπιστη πηγή για την στήριξη της κατηγορίας σου (γιατί αυτό είναι, άσχετα που πήγες να το μασκαρέψεις με την μορφή αθώας ερώτησης), είναι απλά προπαγάνδα. Για να σε διευκολύνω, ορίστε μερικές πηγές για να ψάξεις, να βρεις και να μας παραθέσεις που στοιχειοθετείς την κατηγορία σου:

  – Κρατικό site που αναρτώνται όλοι οι νόμοι προκειμένου να επισημοποιηθούν. Αν δεν βγει στο Diavgeia.gov, δεν μπορεί να περαστεί σαν νόμος. Και αυτό *είναι* νόμος: http://diavgeia.gov.gr/

  – Κρατικό site Υπουργείου Παιδείας: http://ypepth.gr/

  – Προσωπικό site κας. Διαμαντοπούλου: http://www.diamantopoulou.gr/beta/

  Σε παρακαλώ, ψάξε και πες μας που στηρίζεις την κατηγορία σου.

  Όσο για τον άλλο μύθο, περί Ελληνικών που είναι μητέρα όλων των γλωσσών, σε παραπέμπω στις έξοχες αναλύσεις του κ. Ν. Σαραντάκου, γλωσσολόγου και μεγάλου γνώστη του χώρου:

  – Περί Ομηρικών Αγγλικών: http://sarantakos.wordpress.com/2010/11/24/omiraggl/

  – Περί δήλωσης Κίσινγκερ για την Ελλάδα και τα Ελληνικά: http://sarantakos.wordpress.com/2009/11/12/kisinger1/

  Οι προσωπικές απόψεις είναι μια χαρά, αρκεί να μην παρουσιάζονται με τη μορφή γεγονότων. Ειδικά όταν όχι απλά στερούνται επαφής με την πραγματικότητα, αλλά και στοιχείων που να τις στηρίζουν.

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s