Πρόσκληση σε γάμο

Στις 19 Μαρτίου 2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ. στο Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων έγινε ένα πολύ ταιριαστό ζευγάρωμα. Η γυναίκα συνδέθηκε δημιουργικά με την ποίηση και τη λογοτεχνία. Ο μήνας Μάρτης, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει δύο πολύ σημαντικά αφιερώματα, Στις 8 η ημέρα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και τους αγώνες της για κοινωνική ισοτιμία και ισονομία. Στις 21 η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ποίηση.

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτών των δύο σημαντικών επετείων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου συγκεντρωθήκαμε γονείς, δάσκαλοι, μαθητές και φίλοι να παρακολουθήσουμε την επιτυχημένη προσφορά των μαθητών στις δύο αυτές μνήμες. Χειροκροτήσαμε από την καρδιά μας παιδιά και δασκάλους, οι οποίοι με τέτοιες ενέργειες μυούν τους νέους στα αγαθά του πολιτισμού, γεγονός που αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους του σχολείου. Που είναι η μύηση της νέας γενιάς στα έργα του πολιτισμού και οι ευκαιρίες οι νέοι μας από απλοί παρατηρητές και εκτιμητές, να γίνουν και οι ίδιοι δημιουργοί. Μα το πιο σημαντικό είναι πως τα παιδιά μας μέσα από τέτοιες δημιουργικές προσπάθειες και συμμετοχές μαθαίνουν να ξεχωρίζουν την υποκουλτούρα από τα ποιοτικά έργα του πολιτισμού και να απολαμβάνουν αυτό που θεωρείται καταξιωμένη τέχνη.

Η εκδήλωση σύμφωνα με το πρόγραμμα περιελάμβανε εισαγωγή, Α΄, Β΄και Γ΄μέρος. Στην εισαγωγή η Καρδάρα Ιωάννα αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τη λογοτεχνία. Η Ευδοκία Ρωμανού αναφέρθηκε στη γυναίκα της Μεσοποταμίας και Σουμερίας (2037 π. Χ.. Η Ειρήνη Πολιάνκου – Ζαννάκη αναφέρθηκε στην Αιγύπτια γυναίκα. Η Δέσποινα Κατόπη μας μίλησε για την Κινέζα της δυναστείας των Χαν (206 π. Χ. ως 206 μ. Χ.). Η Δανάη Μπουγιούρη μας ταξίδεψε στην Ινδία του 1ου αι. π. Χ. να γνωρίσουμε τη θέση της γυναίκας μέσα από την ποίηση. Για τη θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα (7ος αι. π. Χ.) μας μίλησε και συμπλήρωσε με ποίηση της Σαπφούς η Ντεσιάνα Τσαούση.  Η Σοφία Καισαρίδη μας μίλησε για τη γυναίκα στη Δύση και την Ελλάδα και μας διάβασε μια δική της δημιουργία ποιητική πάνω σε ποίηση καταξιωμένων Ελλήνων ποιητών. Τέλος, η Αγγελική Ζαπαλίδη μας ξενάγησε στη γυναίκα της φυλής των Παπούα, ως εκπρόσωπο της γυναίκας του τρίτου λεγόμενου κόσμου. Όλες οι εισηγήσεις των μαθητριών πλουτίστηκαν με ποιητικές απαγγελίες.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης είχε τον τίτλο: Οι εποχές της γυναίκας και οι σημαντικοί εκ των ρόλων της. Η Δανάη Δανίκα μας μίλησε για την γυναίκα στην εφηβεία. Η Κωνσταντίνα Ζώτου μας απήγγειλε τη Μαρίνα των βράχων του Οδυσσέα Ελύτη , ενώ η Αναστασία Κορέση και η Ειρήνη Κελαϊδή ζωντάνεψαν με χορευτική παντομίμα την απαγγελία της συμμαθήτριάς τους. Η Ευγενία Λεντιδάκη μας διάβασε για τους σημαντικούς κοινωνικούς ρόλους της γυναίκας. Ενώ η Σοφία Αθανασίου και ο Κυριάκος Λιουδάκης δραματοποίησαν για χάρη μας ένα μέρος από το θεατρικό μονόπρακτο του Σκούρτη «Θρύψαλα». Η Βασιλική Φράγκου μας διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Περλ Μπακ «Η Μάνα». Για τον επίλογο ο  Γιάννης Δαβουρλής μας απέδωσε το ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου, «Ύμνος δοξαστικός για τις γυναίκες που αγαπούμε».

στο Γ΄ μέρος βραβεύτηκε μια ποιήτρια και λογοτέχνης με αξιόλογη πνευματική παραγωγή.

Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές που αναφέρθηκαν ήδη, καθώς και στους καθηγητές: Δερνέλη Βέρα, Μουργοπούλου Σπυριδούλα, Τσακρή Παναγιώτη και Χαϊκάλη Ελένη για το σημαντικό πολιτιστικό τους έργο στο σχολείο παράλληλα με το διδακτικό. Αλλά συγχαρητήρια αξίζουν ακόμη σε όλο το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του σχολείου, που είναι όλο μια μεγάλη αγκαλία για τα παιδιά και τις ανησυχίες τους.

Χρύσα Χρονοπούλου, δημοτική Σύμβουλος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s