Χριστούγεννα

Ένας οικονομολόγος, θεμελιωτής της φιλελευθέρης οικονομίας και σκεπτόμενος άνθρωπος, ο Άνταμ Σμιθ, άφησε ως παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα τν εξής ρήση: «Όποιος δεν έχει τα Χριστούγεννα στην καρδιά του, όσο κι αν προσπαθήσει δεν θα τα βρει ποτέ κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Τα Χριστούγεννα, πέρα από τη θρησκευτική τους σημασία, έχουν κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις. Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή της ειρήνης: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Είναι γιορτή της αγάπης, γιατί ο Χριστός ήταν ο αγγελιαφόρος της αγάπης: «Αγαπάτε αλλήλους». Είναι η γιορτή της ανθρωπιάς, γιατί ο Χριστός θυσιάστηκε για την σωτηρία των ανθρωπων ή, όπως κάποτε και ο Προμηθέας: «Δια την λίαν φιλότητα βροτών». Ακόμη τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία να βρεθούμε εμείς οι άνθρωποι πιο κοντά και να ενισχύσουμε τον κοινωνικό ιστό, ιδιαίτερα στις ημέρες μας, που φθίνει κάτω από τις απαιτήσεις των καθημερινών μας αναγκών, επίπλαστων πολλές φορές.  Να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε γύρω τους  συνανθρώπους μας, να ενδιαφερθούμε για την υγεία και τη ζωή τους, να βοηθήσουμε, αν χρειαστεί, με όσους τρόπους, μα κυρίως να γελάσουμε  μέσα από την καρδιά, να ευχηθούμε από καρδιάς και με μυαλό και μάτια ανοιχτά να θυμόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι και απευθυνόμαστε σε ανθρώπους. »Πάντα ουν όσα θέλητε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, ούτω και υμείς ποιείτε αυτοίς». Τα χριστούγεννα είναι ακόμη η ημέρα της εθνικής και οικογενειακής παράδοσης. Ακόμη και η πιο πολυάσχολη γυναίκα θα επιδιώξει να φτιάξει κάποια από τα επετειακά γλυκά, όπως μελομακάρονα ή κουραμπιέδες. Ίσως να ζυμώσει Χριστόψωμο, να αγοράσει δώρα για τους δικούς της ανθρώπους χωρίς να κλάψει για τα χρήματα που θα δώσει, να επικοινωνήσει με συγγενείς και φίλους, που λόγω της δουλειάς δεν προλαβαίνει να μάθει νέα τους. Είναι τόσα πολλά τα Χριστούγεννα!

Αν τα συνειδητοποιήσουμε αυτά, σίγουρα τα Χριστούγεννα βρίσκονται μέσα στην καρδιά μας. Το δέντρο των Χριστουγέννων δεν είναι παρά ένα σύμβολο, ένα μέσο έκφρασης συναισθημάτων, σκέψεων, ελπίδων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μήνυμα της γιορτής, ανεξάρτητα από το τι δηλώνει το ημερολόγιο. Διαφορετικά: «Όποιος δεν έχει τα Χριστούγεννα στην καρδιά του, δεν θα τα βρει ποτέ κάτω από ένα δέντρο».

Καλές γιορτές, πλούσιες σε συναισθήματα για υγεία, ειρήνηκαι αγάπη προς τους συνανθρώπους μας.

Χρύσα Χρονοπούλου

Δημοτική Σύμβουλος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s