Αλαζονία

Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος αλαζονικός και δημιουργικός ταυτόχρονα. Αντιμάχεται η αλαζονία τη δημιουργικότητα και δεν την αφήνει να αναπτυχθεί. Ας δούμε όμως πρώτα τι σημαίνει αλαζονία.

Σύμφωνα με το λεξικό Πάπυρος – Larousse, αλαζόνας είναι ο υπερόπτης, αυτός ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο απο τους άλλους και συμπεριφέρεται ανάλογα. Είναι ένα άτομο το οποίο πιστεύει πως ολόκληρο το σύμπαν δημιουργήθηκε για τον ίδιο, πως η Αλήθεια του ανήκει, την κατέχει χωρίς αντιρήσεις, γιατί του έχει αποκαλυφθεί προσωπικά μέσω της πίστης ή της ιδεολογίας του και πως η Αλήθεια αυτή είναι αδιαμφισβήτητη και ισχύει για όλους τους  άλλους, είτε αποδέχονται την συγκεκριμένη πίστη είτε όχι.

Ας γνωρίζουμε τώρα την έννοια δημιουργία  από όπου δημιουργός και δημιουργικότητα.

Στόν Όμηρο συναντάμε τη θεία έννοια δημιουργός για την ακρίβεια «δημιουεργός». Η λέξη είναι σύνθετη απότη λέξη δήμος που θα πει λαός και τη λέξη έργο, εργασία, η οποία πάλι υποκρύπτει την έννοια λαός, αφού οι λαοί εργάζονται και παράγουν έργο.  Κατά συνέπεια λοιπόν δημιουργός είναι όποιος παράγει έργο για το καλό των λαών, των ανθρώπων, εργάζεται και δημιουργεί για το σύνολο, με κέντρο τον άνθρωπο, για την ακρίβεια τον συνάνθρωπο, και όχι τον εαυτό του.

Ο αλαζόνας είναι εγωκεντρικός, πιστεύει στην τύφλα του κόμπλεξ του πως είναι το κέντρο του σύμπαντος, γι αυτό απροκάλυπτα  θα πει  «εγώ είμαι καλύτερη από όλους σας» (το έχω ακούσει με τα ίδια μου τα αυτιά). Λοιπόν ένας τέτοιος άνθρωπος νομίζετε ότι μπορεί να λειτουργήσει στο εμείς; Είναι δυνατόν να σκεφτεί τους άλλους; Αλλά και αν το κάνει, πιστεύετε ότι θα έχει ως γνώμονα το «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» του Πρωταγόρα;

Ας θυμηθούμε τα άγια λόγια του Μακρυγιάννη, που η τύχη τον φύλαξε από τη μόρφωση των ανθρώπων και του δώρισε τη μόρφωση του λαού, της καρδιάς. «Δεν είμαστε στο εγώ, είμαστε στο εμείς».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s