Γκάντι 2

Ονομάζω αυτό το άρθρο Γκάντι 2, γιατί είναι η δεύτερη φορά, που θα επιχειρήσω να προσεγγίσω κάποια από τις ρήσεις του κι αυτή αφορά στην αλήθεια. Λέει λοιπόν ο Ινδός σοφός.

– Η ευλαβική αναζήτηση μού χάρισε

το αποκαλυπτικό απόφθεγμα

«Η Αλήθεια είναι Θεός»,

αντί του συνηθισμένου

«Ο Θεός είναι Αλήθεια».

Γι άλλη μια φορά, όπως στην περίπτωση του νόμου, ο οποίος είναι υπέρτατος, γιατί είναι φτιαγμένος από τα θεία υλικά της αγάπης, της δικαιοσύνης και του σεβασμού προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, φαίνεται να είναι η αλήθεια ανώτερη του Θεού. Δεν είναι έτσι όμως. Όταν ο νομοθέτης είναι ο Θεός, τότε Νόμος και Νομοθέτης είναι αδιαίρετοι. Λέει χαρακτηριστικά ο Ινδός σοφός.

-Ο Θεός μπορεί

να αποκαλείται με οποιοδήποτε

άλλο όνομα, στο βαθμό που αυτό

σημαίνει το ζωτικό Νόμο της Ζωής

-με άλλα λόγια, το Νόμο

και το Νομοθέτη αδιαίρετους.

Στην ίδια φιλοσοφία η αλήθεια θεοποιείται, γιατί ακριβώς είναι δώρο του Θεού προς τους ανθρώπους. Είναι η ένδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντός Του για τα πλάσματά Του. Αλλά όπως στην περίπτωση του Θεού είναι στη δικαιοδοσία και την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να Τον λατρεύει και να Τον υπηρετεί, έτσι και ο νόμος και η αλήθεια, αλλά και οι άλλες αρετές παραμένουν στην ελεύθερη απόφασή του να τις τηρεί ευλαβικά και να τις εφαρμόζει. Γιατί ο νόμος, η αλήθεια και οι άλλες αρετές απορρέουν από το Θεό. Και αν τις εφαρμόζει, αυτό πράγματι αποτελεί ένδειξη λατρείας και πίστης προς τον Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου και του ανθρώπου. Στην αντίθετη περίπτωση ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος.

Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί μη άνθρωποι ανάμεσά μας. Ορατοί από παντού. Δίκαια λοιπόν ψαχνόμαστε. Τι είμαστε επιτέλους; Γιατί τόση περιφρόνηση και απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Από πού ορμώμενα  αυτά τα βαμπίρ (δεν μου έρχεται άλλος χαρακτηρισμός στο μυαλό τώρα) διαλύουν τη συνοχή του σύμπαντος κόσμου;  Και σε τελική ανάλυση, ΓΙΑΤΙ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s