Ο Λουκιανός

Δεν πρόκειται για τον τραγουδοποιό, αλλά για τον εκ Συρίας σατιρικό συγγραφέα, ο οποίος άφησε στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία αξιόλογα έργα για μελέτη και συγκρίσεις.

Γεννήθηκε στα Σαμόσατα της Κομαγηνής, επαρχία της Βόρειας Συρίας.  Μητρική του γλώσσα ήταν βέβαια η τοπική διάλεκτος της πατρίδας του. Αλλά για να διαβαστούν τα έργα του από πολλούς, τα έγραψε στα αρχαία ελληνικά, τα οποία μιλούσαν τότε σε ολόκληρη την επικράτεια.Όταν λέμε αρχαία ελληνικά, εννοούμε μια τεχνητή αττική διάλεκτο, η οποία ήταν περισσότερο γνωστή στην εποχή του

Γεννήθηκε ανάμεσα στο 110 με 120 μ.Χ.  Η οικογένειά του, όπως συμπεραίνεται από τα έργα του, ήταν ελάχιστα ανθηρή οικονομικά, φιλοδόξησε όμως για το γιο της καλές σπουδές, όπως πράττουν όλοι οι γονείς σήμερα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα οικονομικής κατάστασης.

Ο νεαρός Σύρος διέθετε έφεση στη μάθηση και τη συγγραφή. Σπούδασε δικηγορία και ρητορική, αλλά έγκατέλειψε και τη μία και την άλλη. Αφοσιώθηκε στη συγγραφή και μας άφησε ένα πλούσιο έργο, ογδονταδύο περίπου σατιρικούς διαλόγους.

Ο Λουκιανός είναι ο ίδιος δημιουργός του σατιρικού διαλόγου, πρόσθέτοντας άφθονα σατιρικά στοιχεία στο φιλοσοφιό διάλογο,  συνδέοντας τη φιλοσοφία και τη σάτιρα αρμονικά.  Χρησιμοποίησε το είδος που δημιούργησε ως όπλο και αντιμετωπισε τη μιζέρια και την κατάπτωση της εποχής που ζούσε. Σατίρισε επίσης την αρχαία ελληνική θρησκεία, τα μαντεία, τους αφελείς που τα πίστευαν. Ακόμη, βασιλιάδες, τυράννους, πλούσιους, νεόπλουτους, τοκογλύφους, συκοφάντες, καυχησιάρηδες, κόλακες, παράσιτους, κυνηγούς κληρονομιών, κίναιδους, κομπογιανίτες. Βλέπουμε δηλαδή ότι, όπως και σήμερα, έτσι και τότε το κοινωνικό πορτρέτο είχε να προσφέρει μια πλούσια γκάμα από χαρακτηριστικούς τύπους εκμεταλλευτών αθώων ανθρώπων.

«Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s