Μυθολογία

Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρο η μυθολογία η ελληνική σε όλο της το φάσμα, που για μας, το ξαναλέμε, δεν πρόκειται για παραμυθάκια της ανθρώπινης φαντασίας, αλλά για πρωτοϊστορία, της οποίας τα σημάδια πρέπει να τα ανασκάψουμε κάτω από τον πυρήνα του μύθου, αφού μύθος σημαίνει λόγος.

Στο σημερινό μας άρθρο θα επανέλθουμε στον Προμηθέα.  Η θεότητα αυτή χαρακτηρίστηκε σωτήρας της ανθρωπότητας.  Γιατί; Τί ακριβώς πρόσφερε στους ανθρώπου, ως έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντός του;

Όταν ο Δίας έγινε βασιλιάς του ουρανού, αναταπέδωσε τις ευεργεσίες σε όσους τον βοήθησαν κατά την τιτανομαχία.  Δήλωσε δε πως άμα ξεκληριστεί το ανθρώπινο γένος, αυτός θα πλάσει ένα καλύτερο. Το ερώτημα τώρα είναι γιατί, τι συνέβαινε με το γένος των ανθρώπων, ώστε να επιθυμήσει ο Δίας τον αφανισμό του. Ο μυθογράφος μας δίνει μια εικόνα της εποχής. Οι άνθρωποι, υποστηρίζει, ζούσαν δίχως φρόνηση,  έσερναν τη ζωή τους στην τύχη, χωρίς να βλέπουν, ενώ δεν ήταν τυφλοί, χωρίς να ακούνε, ενώ δεν ήταν κουφοί. Ζούσαν σε σκοτεινές σπηλιές, δεν δημιουργούσαν, δεν γνώριζαν την τέχνη, τη γεωργία, δεν καταλάβαιναν τα σημάδια του καιρού. Εν ολίγοις, με τη βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος καταφάσκει την πραγματικότητα, δίνει ονόματα στα πράγματα και δοξάζει θεούς, αυτός ο άνθρωπος του Δία δεν έκανε τίποτε από όλα αυτά, γιατί δεν είχε λόγο.  Ο λόγος είναι μια διεργασία σύνθετη και επιβεβαιωτική της ανθρώπινης ύπαρξης. Διότι με το λόγο ο άνθρωπος σκέπτεται, κρίνει, εκφράζει απόψεις, παίρνει αποφάσεις καταλήγει σε συμπεράσματα, ενώ με τα χέρια του, που το σχήμα τους είναι μοναδικό στο ανθρώπινο γένος, δημιουργεί και μετουσιώνει το λόγο του σε πράξεις.

Για να το πετύχει όμως αυτό ο άνθρωπος και να πάει ένα βήμα παραπέρα στη ζωή του χρειάστηκε βοήθεια. Αυτήν μόνο ένας θεός μπορούσε να του την προσφέρει κι αυτός ήταν μόνο ο Προμηθέας. Και είχε πολλούς λόγους να το κάνει. Πρώτα πρώτα αυτός έπλασε τους ανθρώπους με χώμα και νερό, έτσι που να μοιάζουν λίγο με τους θεούς στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.  Μάλιστα στον Πανοπέα της Φωκίδας έδειχναν σε μια σχισμάδα της γης λίθινους όγκους σε χρώμα πηλού και με οσμή ανθρωπίνου σώματος, για να υποστηρίξουν την άποψη ότι εκεί ο Προμηθεας έφτιαξε τους ανθρώπους.Ένας ακόμη λόγος για να έχει ο άνθρωπος  τον Προμηθές στο πλευρό του είναι ότι ο γιος του Ιαπετού γέννησε τον Δευκαλίωνα, που ήταν ο πρώτος θνητός βασιλιάς της γης. Ο Δευκαλίωνας με τη σειρά του έγινε γενάρχης των Ελλήνων και όλου του κόσμου. Γιατί μπορεί η Κρήτη να γέννησε την Ελλάδα, αφού ο Δίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, η Ελλάδα όμως γέννησε όλον τον κόσμο μέσα από τον Δευκαλίωνα.

Ξέρω τώρα ότι κάποιοι θα με κατηγορήσουν για ρατσισμό. Εμένα όμως με ικανοποιεί η σκέψη πως όλοι οι άνθρωποι είναι Έλληνες, γιατί έτσι τους πονάω περισσότερο.

Χρύσα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s