Ένα άλλο «Σχολείο» για τον άνθρωπο


Τα έργα της πολιτιστικής δημιουργίας αποτελούν τη σκάλα, που οδηγούν τον άνθρωπο από τη γη στον ουρανό. Και αυτή την ανοδική πορεία μπορεί να την πετύχει ο κάθε άνθρωπος με τη βοήθεια ειδικών. Είναι χρέος της Πολιτείας  να μεριμνά για την πολιτιστική αναβάθμιση των πολιτών, αν πράγματι η πολιτική της είναι ανθρωποκεντρική και ενδιαφέρεται για την ευτυχία του ανθρώπου.

Στους στόχους του σχολείου είναι οι μαθητές να γίνουν κοινωνοί των αγαθών του πολιτισμού, δηλαδή των γραμμάτων, των επιστημών και της τέχνης. Πέρα όμως από αυτό, ένας ακόμη τρόπος, που θα συμβάλει δυναμικά στην πολιτιστική καλλιέργεια της κοινωνίας είναι η εύρεση κατάλληλων χώρων, όπου ειδικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες με το έργο και το λόγο τους θα καθοδηγούν τους πολίτες να γνωρίσουν δημιουργούς, δημιουργήματα και να γίνουν και οι ίδιοι παραγωγοί δημιουργίας.

Με αυτή τη φιλοσοφία χτίστηκε το πολιτιστικό μας όραμα. Ήδη στους Αγίους Αναργύρους και στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου» λειτουργούν τμήματα πολιτιστικής παραγωγής στο χώρο της μουσικής, των εικαστικών, του  θεάτρου, του χορού και μάλιστα λειτουργούν πολύ εποικοδομητικά. Για να αναδειχθεί όμως καλύτερα η όλη προσπάθεια στο χώρο της τέχνης προτείνουμε την ίδρυση ενός «Καλλιτεχνικού σχολείου».

Το «σχολείο» αυτό θα πρέπει να χτιστεί σε χώρο που να μπορούν να το προσεγγίζουν όλοι οι δημότες. Θα διαθέτει αίθουσες κατάλληλα εξοπλισμένες για την επιτυχή διδασκαλία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώστε και το έργο των εκπαιδευτών να βοηθείται και τα αποτελέσματα να είναι ουσιαστικά, τόσο για μαθητές και δασκάλους, όσο και για τους δημότες, που θα τα απολαμβάνουν. Το «σχολείο» αυτό θα είναι ευάερο, ευήλιο και πλούσιο σε χρώματα του ουράνιου τόξου. Οι αίθουσες θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για την αρτιότερη υπηρέτηση κάθε καλλιτεχνικής έκφρασης και πολύ φιλόξενες.

Μία σύντομη ξενάγηση θα δείξει τι ακριβώς εννοούμε. Αίθουσα παραδοσιακών χορών. Εκεί βρίσκονται τα απαραίτητα cd και cd player, προθήκες στους τοίχους, όπου φυλάσσονται για θεωρία αλλά και για χρήση παραδοσιακές στολές από όλη την Ελλάδα, βιβλία σε βιβλιοθήκες, όπου παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με την ελληνική παράδοση και με τις παραδόσεις άλλων λαών όμορων και μη. Και όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να πλαισιωθεί με ανάλογο οπτικό υλικό. Επίσης οι άλλες αίθουσες χορού όπως, μπαλέτου, σύγχρονου, λάτιν και τάγκο, θα είναι αντίστοιχα εξοπλισμένες με υλικά και τεχνικά μέσα, για την καλύτερη απόδοση της σωματικής έκφρασης.

Όμοια οι αίθουσες των εικαστικών θα διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να μας δώσουν έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτικής, κεραμικής και ό,τι άλλο η φαντασία του δημιουργού μπορεί να συλλάβει. Οι αίθουσες θεάτρου έχουν ξύλινο πάτωμα, σκηνή, φωτισμό και ήχο, βιβλιοθήκη με έργα θεατρικά, λογοτεχνικά και όχι μόνο, για μελέτη και ερμηνεία, καθώς και οθόνη προβολών, με φορητό υπολογιστή και βιντεοπροβολέα. Για τα τμήματα θεατρικού παιχνιδιού οι αίθουσες είναι ισόγειες με όλα τα απαραίτητα υλικά για τα δημιουργικά παιχνίδια των μικρών παιδιών. Οι χώροι υπηρέτησης της μουσικής παιδείας διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα όργανα σε κάθε αίθουσα για την εκμάθηση πιάνου, κιθάρας, αρμονίου, ακορντεόν, βιολιού, μπουζουκιού, παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων. Τέλος, για να είναι το σχολείο μια πραγματική κυψέλη καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης χρειάζεται χώρους για έκθεση μουσειακού υλικού, υλικού επένδυσης των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όπως σκηνικά, και χώρους βιβλιοθήκης εξοπλισμένης με σύγχρονους υπολογιστές για πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό.

Αυτό το «σχολείο» το χτίσαμε με τα υλικά του ονείρου, αλλά και με τη βεβαιότητα ότι το επιθυμητό είναι και εφικτό. Αυτό που ζητάμε είναι να ακούσετε μαζί μας τους ήχους της μουσικής, τα τραγούδια της χορωδίας, τις μονωδίες των τραγουδιστών στο χώρο του κλασικού και του έντεχνου. Να δείτε τα χρώματα και τις εκφραστικές κινήσεις των σωμάτων στο χορό, να απολαύσετε τα έργα τέχνης.  Μα πάνω από όλα να κατανοήσετε την ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία μέσα από τη δημιουργία.  Στις μέρες μας όπου επικρατεί το απόλυτο φαίνεσθαι και η πολιτική υπηρετούμενη από ανάξιους ανθρώπους εγκληματεί στο χώρο των ιδεών και των ιδεολογιών, η τέχνη παραμένει για τον άνθρωπο καταφύγιο δράσης και κοινωνικής καταξίωσης.

Χρύσα Χρονοπούλου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s